Frânarea investiţiilor petroliere a atins, in 2015, cifre şocante. Concret, la nivel global s-a renuntat sau au fost amanate pentru vremuri mai bune mari proiecte de aproape 380 miliarde dolari. Sunt investiţii care au dispărut de pe piaţa mondială pentru ca, in mai putin de un an, barilul a coborat sub pragul de 29 de dolari de la 100 de  dolari.

De precizat ca aceste pierderi nu iau in calcul nenumăratele iniţiative de mărime mică sau medie din industria petrolieră, care, de asemenea, "au sucombat" în această nouă era a combustibilului ieftin. Oricum, revizuirea politicii de investitii de catre marile companii de resort va atrage dupa sine renuntarea la mii de locuri de munca si incasari mai mici la bugetele statelor.

Consultantul internaţional Wood Mackenzie a publicat miercurea trecută un studiu, semnalând că 68 de megaproiecte petroliere sunt oprite din cauza noilor condiţii de pe piaţa petrolului. Conform acestuia, valoarea proiectelor amânate este de 380 miliarde dolari, iar proiecte care însumează 27 miliarde barili, în rezerve, nu vor fi, momentan, dezvoltate comercial. De asemenea, a fost suspendată o producţie de 2,9 milioane barili/zi.

Cazul cel mai paradoxal este, se pare, cel al Statelor Unite. Economia americană, în ansamblul său, a beneficiat de un mare impuls în urma scăderii preţurilor la energie, însă industria sa petrolieră a primit o lovitură puternică.

SUA, împreună cu Canada, Kazahstan, Nigeria şi Norvegia sunt ţările cu cea mai mare producţie suspendată, totalizând circa 90% din proiectele menţionate în studiu. Iar viitorul apropiat nu este prea promiţător.

'Cu preţurile petrolului coborând la nivelul cel mai redus din 2004, companiile de petrol şi gaze vor fi forţate să adopte un plan de supravieţuire în 2016", a spus Tom Ellacott, vicepreşedinte pentru analiză corporativă de la Wood Mackenzie.