Dupa agentia Bloomberg, care a imaginat zece scenarii imposibile pentru 2016, cotidianul Financial Times a lansat, la randul lui, cateva preziviziuni, mult mai probabile, pentru anul care abia a inceput.

Astfel, Roula Khalaf raspunde afirmativ la intrebarea daca liderul sirian, Bachar al-Assad va ramane la putere. Totusi, subliniaza analista, competentele acestuia vor fi strict conturate. Planul de reglementare politica elaborat de Moscova si Washington stabileste un termen de 18 luni pentru procesul de tranzitie in Siria.

Khalaf este de parere ca acest proces nu va fi unul linistit: Bachar al-Assad se va bate pentru putere pana la capat.

Comentatorul politic Gideon Rachman se ocupa, la randul lui, de situatia din Germania, tara care a primit anul trecut aproximativ un milion de refugiati din Orientul Mijlociu. Sustinatorii Angelei Merkel din Uniunea crestin-democrata (CDU) au ovationat discursul din decembrie al cancelarului, dar sprijinul colegilor nu va fi suficient pentru a pastra puterea. 

"O revolta a autoritatilor regionale incapabile sa faca fata fluxului de refugiati poate deveni un factor decisiv. De fapt, amenintarea care vine din interiorul CDU va demonstra neputina cancelarului", presupune Gideon Rachman.

Pentru cei care au crezut ca piata petrolului isi va regasi echilbrul, anul 2015 a fost unul al dezamagirii totale, estimeaza, in alta ordine de idei, Ed Crooks. Iar 2016 se anunta la fel de dificil in contextul in care Iranul va reveni pe o piata excesiv de aprovizionata. In plus, producatorii de hidrocarburi vor continua sa suporte efectele instabilitatii financiare.

"Un pret sub 50 de dolari barilul de titei marca Brent, de referinta in Europa, este prea scazut pentru a atrage investitiile necesare mentinerii unei cereri constante. Daca economia mondiala nu va reintra in recesiune, pretul petrolului si-au putea regasi un nivel acceptabil", considera expertul Financial Times.