Datele publicate în 25 februarie de Ministerul Finanţelor arată că încasările la bugetul general consolidat al statului au crescut în prima lună a acestui an cu 11,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 20,4 miliarde lei, în special ca urmare a avansului puternic al veniturilor din impozitul pe profit, accize şi taxa pe valoarea adăugată (TVA), potrivit news.ro.

În acelaşi timp, cheltuielile s-au majorat mai lent, cu doar 8,7%, până  la 15,6 miliarde lei.  În prima lună a acestui an, bugetul general consolidat a avut un excedent de 4,7 miliarde lei.

"În scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania, previzionăm un deficit al bugetului public de 2,3% din PIB în 2016, sub nivelul de 2,9% menţionat în Legea Bugetului de Stat", se precizează în raportul semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Analiştii băncii îşi motivează prognoza prin "perspectivele de accelerare a economiei în 2016 şi de continuare a procesului de ameliorare a execuţiei bugetare",  care ar putea contrabalansa impactul reducerii TVA şi majorării salariilor publice.

Prognoza anunţată vineri de către analiştii Băncii Transilvania este cea mai optimistă din piaţă în privinţa deficitului bugetar, majoritatea economiştilor anticipând la un deficit apropiat de nivelul estimat oficial, de 2,9-3% din PIB. Un deficit mai mic cu 0,6% din PIB echivalează cu o economie bugetară de circa 1 miliard de euro.

De la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite. Astfel, cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut.

De asemenea, cheltuielile statului cu salariile cresc puternic în acest an, după majorarea cu 25% a salariilor din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale, din octombrie 2015, cu 15% a salariilor din învăţământ în decembrie şi cu 10% a salariilor celorlalţi bugetari, tot la finalul anului trecut.