De câțiva ani, în câteva orașe din țară familiile care vor să mănânce de la sursă, sănătos, fără adaosul intermediarilor, s-au unit și au format parteneriate cu țaranii care-și scot banii pentru traiul zilnic din agricultură. Un model deloc străin Europei. Un exemplu despre cât de înaintați sunt alții în a valorifica potențialul propriu?! Franța! În Hexagon sunt în jur de 2000 de mici fermieri angrenați în astfel de parteneriate cu cei din urban.

Sergiu Florean, secretarul general al Asociației pentru Susținerea Agriculturii Țărănești spune că primul model de parteneriat a apărut în Japonia. "În anii `60, ca urmare a reducerii drastice a numărului de producători agricoli, mamele japoneze care doreau mâncare proaspătă și naturală pentru copiii lor, au pus la punct sistemul acesta de parteneriat. În Portugalia, alt exemplu, pe lângă legume și ouă, consumatorul găsește și pește sau produse din pește, având în vedere specificul zonal. "

In cinci orașe de la noi, Timișoara, Cluj-Napoca, București, Odorheiu Secuiesc, Oradea și Târgu Mureș, sute de familii ajung să mănânce direct din serele agricultorului cu care au făcut contract. Un abonament începe
de la 900 de lei și poate ajunge la 1600 de lei pe sezon, însemnând din martie-aprilie până în noiembrie.

Continuarea o puteti gasi la http://andreeastroe.ro/rosii-si-ceapa-pe-abonament-salvarea-micului-producator-pe-sistemul-japonez/