Vorbind cu ocazia Zilei organelor de securitate ale tarii, Putin a explicat ca numai intr-un an au fost identificati 230 de agenti ai serviciilor straine. "Este o cifra fara precedent", a spus liderul de la Kremlin. Completand, Vzgliad precizeaza in comentariul sau ca nu este vorba despre "spioni straini retinuti sau arestati. Pur si simplu a fost stabilita apartenenta respectivelor personaje la diferite organizatii straine specializate in straingerea de informatii secrete pe teritoriul Rusiei si impotriva Rusiei".

Exemplificand, Vzgliad sustine ca noua generatie de agenti secreti americani care lucreaza la Moscova dezvolta o activitate mult mai diversificata decat predecesorii lor. Printre altele, pe langa munca traditionala de "curtare" a detinatorilor de secrete, angajatii ambasadei SUA si-au extins activitatea in sfera stiintifica, atat printre studentii unitatilor universitare de prestigiu, cat si printre profesori.

Cum? Prin organizarea de seminarii, conferinte, mese rotunde sau deplasari cu scop stiintific, majoritatea finantate de fonduri sau programe create special pentru a facilita desfasurarea acestor actiuni al caror scos ascuns viza "prelucrarea ideologica", subliniaza Vzgliad.

Potrivit publicatiei, problema este ca nimeni nu poate interzice studentilor, cadrelor didactice sau oamenilor de stiinta sa tina legatura cu lucratori ai ambasadelor straine sau cu centre de cercetare din alte tari. Vzgliad afirma ca acest gen de activitate s-a dovedit in ultimul an si jumatate deosebit de eficient.