De la inceputul anului, petrolul marca Brent a pierdut 17,5% din valoare, titeiul american WTI ieftinindu-se, la randul lui, cu 16,6%. La bursa din Moscova, dolarul a explodat, pur si simplu, urcand 77 de ruble, in timp ce euro la 83,85 ruble, ceea ce nu s-a mai intamplat din 16 decembrie 2014. Expertii cred ca, atata timp cat piata petrolului se va mentine la nivelul actual, rubla nu are nici o sansa sa-si consolideze pozitia, continuand sa cedeze teren in fata celorlalte monede.

"In decembrie 2014, prabusirea rublei a fost, mai degraba, efectul unei stari de panica. De aceea Banca Centrala a adoptat masuri de inasprire a politicii monetare si de creditare, majorand dobanda cheie. Dar de aceasta data, Banca nu va intreprinde nimic", a comentat Aleksandr Kuptzikevici, analist la Ex-Pro. In opinia lui, "rubla nu dispune de forta interna pentru a crstere, de aceea se va mentine pe trendul descendent in perioada imediat urmatoare".

In acest context, surse bine informate au declarat agentiei TASS ca Ministerul de finante ar putea recalcula bugetul federal, pentru a-l adapta la un pret mai mic al titeiului. De precizat ca rusii au construit bugetul pentru 2016, pornind de la un pret mediu anual al petrolului marca Urals de 50 de dolari/baril, dar care acum valoreaza 29 de dolari/baril.

Prin urmare, guvernul de la Moscova ar putea taia cheltuielile bugetare cu 10%. "Aparent, totul pare logic, iar actiunile executivului absolut justificate. Pe de alta parte insa, autoritatile ar putea repeta greseala reformatorilor anilor 1990. Pentru ca, reducerea cheltuielilor bugetare va afecta cererea interna, si asa destul de anemica. Acest lucru va incetini si mai mult ritmul economiei, obligand la o noua taiere a cheltuielilor", a apreciat, la randul sau, Aleksandr Razuvaev.