Spionajul - militar sau civil - este o munca tehnica, de rutina, iar prioritatile ei nu au nici o legatura cu politica interna sau cu schimbarea de regim. Esentiale sunt continuitatea si profesionismul. Cei care lucreaza in spionaj se tem, in primul rand, de deciziile politice - numirea in functii de conducere a unor oameni care habar nu au ce inseamna aceasta activitate, scrie publicatia Vzgliad.

In ultima instanta, GRU nu racoleaza tineri studenti, cum se intampla in KGB-ul sovietic, acolo lucreaza experti in arta militara, specializati pe diferite tipuri de arme si care au trecut prin armata. Korobov este un agent cu experienta si care, anterior, a fost seful spionajului strategic. 

La GRU, spionajul strategic este structurat pe departamente teritoriale si o directie speciala care se ocupa de doctrine si armament. La elaborarea datelor strategice, o atentie deosebita se acorda aspectelor militare, cele politice fiind, potrivit presei, ignorate in mare masura. Dar in lumea moderna, a crescut rolul elaborarilor teoretice, mai ales in cazul planificarilor militare strategice.

Contextul international este plin de surprize - apar noi tipuri de arme, izbucnesc crize neasteptate -, impunand o abordare noua in ceea ce priveste culegerea de informatii, prelucrarea si interpretarea datelor operative. Este un domeniu unde GRU nu a excelat niciodata. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, numirea lui Korobov demonstreaza ca se doreste umplerea acestui gol din activitatea institutiei.

Ceea ce inseamna ca se va forma un nou vector de dezvoltare a spionaului militar rus. Cu alte cuvinte, alegerea lui Korobov nu are substrat politic, fiind vorba de calcule la rece, concluzioneaza Vzgliad.