Gary Williams a lucrat la hotelul Ritz-Carlton din Londra, iar acum conduce Institutul britanic pentru majordomi. Potrivit estimarilor sale, in fiecare an, in jur de 400 de oameni invata tainele acestei meserii. Dar numai jumatate raman sa lucreze in tara. Restul pleaca peste hotare, in special in China, unde clasa de mijloc este in plina ascensiune si in tarile bogate in petrol din Golful Persic.

Sara Vestin Rahmani este directorul The British Butler Academy si spune ca 30% din cererile pentru majordomii britanici vin din Emiratele Arabe Unite, Qatar si Arabia Saudita. Ca si in cazul Institutului, Academia are sediul la Londra, dar organizeaza cursuri pretutindeni in lume.

Printre clientii Academiei figureaza membri ai familiilor regale, lideri arabi si mari producatori de petrol. In medie, fiecare dintre ei posedia trei imobile, deservite de un personal format din minim 15 oameni, precizeaza Vestin.

In Marea Britanie, un majordom poate conta pe un salariu de pana la 70.000 de dolaripe ani, mentioneaza Williams. In Golful Persic insa, completeaza Rahmani, se plateste mai bine - in jur de 95.000 de dolari. O suma care se impoziteaza, dar care nu include bonusurile si alte castiguri, un lucru obisnuit pentru aceasta meserie.

Cei mai buni dintre cei buni, cu recomandari solide din partea unor hoteluri de prestigiu sau a familiei regale ajung sa castige chiar si 160.000 de dolari pe an daca sunt anjagati de patroni straini cu multi bani.

In 2014, Sara Vestin Rahmani a reusit sa plaseze 30 dintre studentii ei in Orientul Mijlociu, unde primesc peste 140.000 de dolari pe an. Anul trecut, numarul lor s-a dublat, dovada certa ca majordomii sunt din nou la mare cautare.

Unul dintre majordomii de elita, Jhon Deary, trebuie, pe langa planificarea intrevederilor de afaceri ale patronului sau, sa-i curete si sa-i calce hainele, sa supravegheze aranjarea prepararea meniurilor si servitul meselor, sa verifice argintaria si vesela, sa gestioneze alte trei locuinte. Seful lui locuieste in Balcani, are o vasta proprietate si 34 de servitori. La resedinta din Londra lucreaza 12 persoane. A treia casa este in constructie.

"Pentru ca lucrurile sa mearga struna, majordomul trebuie sa stie cum sa ramana neobservat, in umbra, sa nu fie arogant si sacaitor, sa respectul programul de lucru al patronului si sa-i nu-i apara niciodata in cale cand nu trebuie. Intr-un cuvant, el trebuie sa-i asigure patronului tot confortul", explica John.

"Mereu trebuie sa fii pregatit sa indeplinesti dorintele patronului si sa nu-l tradezi niciodata. Viata personala? Mai ramane foarte putin timp pentru asa ceva. Dar imi place ce fac, trebuie sa recunosc", adauga el.