Revolta si represalii

In 15 martie 2011, pe fondul Primaverii arabe, in Siria, tara condusa de peste 40 de ani, cu o mana de fier, de familia Assad, izbucneste o miscare de protest. Dar daca la Damasc manifestatiile au fost limitate ca anvergura si violent reprimate, la Deraa, in sudul statului, demonstratiile au luat amploare. Cetatenii au coborat in strada ca reactie la arestarea unor elevi suspectati ca ar fi scris sloganuri impotriva regimului pe ziduri. Cel putin 100 de persoane au fost ucise dupa interventia fortelor de ordine.

In iulie, un colonel refugiat in Turcia a anuntat crearea Armatei siriene libere (ASL), alcatuita din civili si dezertori. La rebeliune au aderat grupari cu tendinte islamiste.

Aviatia, atuul regimului

La 1 martie 2012, la Homs, in centrul Siriei, armata a preluat controlul asupra cartierului rebel Baba Amr. Alte operatiuni sangeroase au avut loc la Hama, dupa uriase manifestatii impotriva regimului.

La 17 iulie, ASL declanseaza batalia pentru Damasc. Guvernul pastreaza controlul asupra capitalei, dar zonele de periferie trec sub controlul rebelilor. Incepand din 2013, elicoptere si avioane ale regimului au lanat regulat incarcaturi explozive in sectoarele rebele.

Hezbollah intra in joc

Incepand din aprilie 2013, Hezbollah-ul libanez, aliat Iranului, recunoaste angajamentul luptatorilor sai alaturi de trupele regimului. Iranul siit este principalul aliat regional al presedintelui Bashar al-Assad, care apartine minoritatii alauite, o ramura a siismului.

Atacul chimic din 2013

La 21 august 2013, sunt atacate doua zone rebele din apropiere de Damasc. Regimul este acuzat ca a utilizat gaz sarin. Bilantul: 1.400 de morti, potrivit Washingtonului. In septembrie, un acord ruso-american privind distrugerea arsenalului chimic sirian indeparteaza pericolul loviturilor aeriene ale SUA.

Jihadistii

In 2014, gruparea terorista Statul Islamic (ISIS) cucereste vaste regiuni din nord. Raqa devine punctul central.

Lovituri impotriva ISIS

In septembrie 2014, o coalitie internationala condusa de Statele Unite lanseaza lovituri impotriva ISIS in Siria. Kurzii din Siria, care au instituit incepand in 2013 o administratie autonoma in zonele din nord, ocupa cu ajutorul coalitiei, regiunile cheie ale ISIS, printre care Kobane, in 2015.

Moscova sare in ajutorul lui Assad

La 30 septembrie 2015, Rusia angajeaza o campanie de raiduri aeriene si sustine ca atacurile ei vizeaza grupari teroriste. Interventia rusa ajuta insa regimul sa recupereze teren.

Interventia turca

La 24 august 2016, Turcia lanseaza o operatiune in provincia Alep impotriva a doua grupari considerate drept teroriste: ISIS si bazele Unitatii de protectie a poporului kurd, aliata a Washingtonului in lupta impotriva Statului Islamic.

"Eliberarea" Alep

La 22 decembrie 2016, dupa asedierea cartierelor rebele din Alep si o ofensiva devastatoare, regimul preia controlul total asupra orasului, al doilea ca marime al tarii.

La 30 decembrie, intra in vigoare un acord de incetare a focului, pe fondul unei intelegeri ruso-turce, fara Statele Unite. Dar el este constant incalcat.

Primul atac american

La 4 aprilie 2017, cel putin 97 de civili sunt ucisi, printre care 31 de copii intr-un atac chimic despre care se afirma ca ar fi fost lansat de regimul de la Damasc in orasul rebel Khan Cheikhun, provincia Idlib. La 7 aprilie, SUA lanseaza 59 de rachete Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Sairat.