Documentul consemneaza, de altfel, principalele mere ale discordiei.

  • Aflata tot in criza si avand dispute Germania, Grecia a cerut partenerilor din UE şi creditorilor sai o protecţie sporita a drepturilor muncitorilor eleni, pe care îi consideră slăbiţi dupa ani de reforme severe.


Liderii celor 27 de state membre şi instituţiile europene s-au angajat să acţioneze pentru o Uniune care "favorizează progresul economic şi social, precum şi coeziunea şi convergenţa, asigurând în acelaşi timp integritatea pieţei interne".

O Uniune "care să ţină cont de diversitatea sistemelor naţionale şi de rolul esenţial al partenerilor sociali". "Ideea este de a sublinia că există un model social european, chiar dacă sunt practici naţionale diferite, sisteme naţionale diferite în domeniul securităţii sociale", a explicat o sursă europeană.

"Capitolul social în principiul şi în conţinutul său a fost conceput pentru a răspunde la cererile Greciei", a precizat alta sursă diplomatică franceză.

  • Ideea unei Europe cu "mai multe viteze", în "cercuri concentrice" sau cu "o geometrie variabilă" constituie, fără îndoială, cel mai disputat punct litigios. O perspectiva sustinuta in special de Paris si Berlin, cu sprjinul afişat de ţări ca Spania şi Italia.


In tabara reticentilor, ţările din Europa Centrală şi de Est, Polonia in mod deosebit, vad in acest proiect o tentativa de a le elimina "club", din cauza opoziţiei lor constante la proiectele Bruxellesului, în special în ce priveşte politicile migratorii.

  • În sfarsit, Declaraţia de la Roma nu menţionează o Europă cu "mai multe viteze", ci - nuanţă - cu "ritmuri diferite".

"Vom acţiona împreună, dar dacă este necesar cu ritmuri diferite şi cu intensitate diferită, avansând însă în aceeaşi direcţie, aşa cum am făcut în trecut, conform tratatelor şi lăsând uşa deschisă celor care vor să ni se alăture mai târziu", subliniaza textul.

Expresia "avansând în aceeaşi direcţie" a fost adăugată în ultima varianta a proiectui de declaraţie pentru a-i asigura pe cei mai ezitanţi. Nu trebuie uitat ca Varsovia a amenintat ca nu va semna documentul, daca observatiile sale vor fi ignorate.