"Juriul TAS a confirmat validitatea deciziei IAAF conform căreia sportivii a căror federaţie naţională a fost suspendată sunt ineligibili pentru competiţiile organizate sub egida IAAF".

Conform TAS, COR rămâne abilitat să selecţioneze ca reprezentanţi ai Federaţiei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio sportivii ruşi care îndeplinesc criteriile şi sunt eligibili pentru a concura conform regulamentului IAAF. Iar în prezent, doar doi atleţi, săritoarea în lungime Daria Klişina şi Iulia Stepanova (800 m), au fost recalificaţi de IAAF.

Pe de alta parte, cei trei judecători ai TAS au precizat ca nu au competenta necesara pentru a determina dacă sportivii ruşi selecţionaţi trebuie înscrişi "ca reprezentanţi ai Rusiei sau ca atleţi independenţi". In plus, TAS s-a declarat "confuz" în privinţa aplicării imediate cu efect retroactiv a regulamentului IAAF, adoptat pe 17 iunie 2016, care prevede criterii de eligibilitate excepţionale pentru sportivii a căror federaţie a fost suspendată.

În virtutea acestui regulament, doar sportivii care sunt rezidenţi în străinătate şi/sau supuşi unui sistem de control antidoping altul decât sistemul rus sunt eligibili. Astfel a fost permisă recalificarea Dariei Klişina. Decizia TAS era asteptata de CIO, care ar urma sa se pronunte duminica in aceasta speta.

Intre timp insa, secretarul general al TAS, Matthieu Reeb, a declarat ca, la urmatoarea sa reuniune exceptionala, CIO ar putea lua in calcul eventuala participare a sportivilor rusi la Jocurile de la Rio, pentru ca decizia TAS nu este obligatorie. "Conform Cartei olimpice, ultimul cuvant revine CIO, care va hotari atletii care pot efectua deplasarea in Brazilia si care nu. In ultima instanta, CIO este organizatorul Jocurilor olimpice", a precizat Reeb.