Studiul initiat impreuna cu Universitatea Romano-Americana schimba o perceptie pe care multi inca o aveam, conform careia parintii decid facultatea pe care o urmeaza copiii lor. In realitate, mecanismul decizional s-a schimbat. Desi parintele are in continuare rolul de a-l ghida pe viitorul student si incearca sa ii influenteze alegerea, tinerii si-au dezvoltat maturitatea necesara pentru a lua singuri o decizie atat de importanta pentru viitorul lor. Intr-o proportie foarte mare, peste 95%, tinerii detin ultimul cuvant si isi asuma aceasta alegere”, a declarant Dan Petre Phd - Partner, Business Developer D&D Research.

Dotarea campusului si bursele de studii, printre cele mai importante criterii in alegerea universitatii

Acelasi raport, care are rolul de a masura perceptiile, nevoile, atitudinile si elementele decizionale privind invatamantul superior, evidentiaza criteriile importante de care tin cont viitorii studenti cand vine vorba de alegerea facultatii si care ii influenteaza in setarea optiunilor. Pe primul loc se situeaza un campus modern, „care le pune la dispozitie cele mai noi laboratoare si tehnologii”. Privilegiile dorite de viitorii studenti vizeaza si oportunitatile de studii care le sunt oferite de facultatea pe care vor sa o urmeze. Astfel, acestia isi doresc sa beneficieze de burse de studii si locuri fara taxa.

Ma bucur ca tinerii sunt cei care isi aleg propria cariera, dar in procesul decizional cred ca, explicit sau implicit, intervin si alti factori. Este responsabilitatea sistemului educational, in ansamblul sau, dar si al familiei sa sustina tinerii, in mod responsabil si cu profesionalism, in procesul de lamurire cu ei insisi in ceea ce priveste viitoarea cariera academica. Decizia este a tinerilor, dar procesul de identificare a abilitatilor acestora, de dezvoltare a lor, de incurajare a exprimarii unei optiuni, in mod obiectiv, nu este unul foarte simplu si prezinta un anumit nivel de complexitate. Este extrem de important ca tinerii sa-si urmeze vocatia, pentru ca, mai apoi, sa performeze in carierele lor profesionale”, a afirmat Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano – Americane.

Din dorinta de a veni in intampinarea nevoilor viitorilor studenti,  Universitatea Romano-Americana ofera pentru anul universitar 2016-2017 locuri pentru programele de licenta fara taxa. Primii 20% din totalul studentilor inmatriculati in anul I de studii, la programele cu predare in limba romana, vor beneficia de scutirea integrala a taxei de scolarizare pentru anul universitar 2016-2017.

Cand vine vorba despre criteriile ce tin de succesul profesional adus de universitatea pe care ar vrea sa o urmeze, cel mai important pentru tineri este in continuare „sa aiba sanse mari de angajare imediat dupa absolvire”, urmat de „sa aiba parteneriate cu firme care ofera internshipuri”. Astfel, peste 60% au drept criteriu personal in alegerea universitatii „sa fie intr-un oras cu potential profesional”.

Criteriul pe primul loc in ceea ce priveste imaginea si cultura unei universitati este „sa fie o universitate puternic recomandata”, cei mai multi dintre tineri alegand „absolventi ai universitatilor respective” ca principala sursa de informare privind universitatile din Romania.

Studiul a fost realizat in perioada aprilie – mai 2016 si este reprezentativ la nivel national pentru orase cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologica a fost efectuata telefonic pe 675 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) si parinti cu copii intre 16-23 ani (50%).