Potrivit documentului, autoritatile Rusiei sunt foarte sensibile la orice critica formulata de SUA la adresa politicii lor interne, privite drept amestec in treburile Moscovei. „Cu toate acestea, presedintele Vladimir Putin vede avantajele care decurg din colaborarea cu SUA in anumite probleme”, noteaza textul.

In plus, autorul raportului prognozeaza ca sistemului politic al Rusiei va intampina in 2014 serioase dificultati legate de starea de nemultumire a populatiei. „Anul viitor, sistemul politic al democratiei dirijate din Rusia va fi supus unor presiuni tot mai mari pe masura ce Kremlinul va incerca sa faca fata tensiunilor sociale tot mai intense”, sutine documentul.

Prin urmare, estimeaza raportul, Putin va avea un mandat mai dificil decat anterioarele doua. In ceea ce priveste scutul antiracheta, DNI subliniaza ca „liderii rusi vad in sistemului american de aparare aeriana o amenintare majora la adresa securitatii nationale a tarii lor” si, de aceea, vor continua sa ceara din partea SUA si a partenerilor lor din NATO garantii ca sistemul nu este indreptat impotriva Moscovei.

Pe de alta parte, DNI afirma ca in urmatorul deceniu, SUA va trebui sa infrunte pericolul din spatiul extraterestru venit din partea mai multor tari, inclusiv a Chinei si Rusiei. „Proiectele  spatiale ale SUA se vor confrunta cu noi amenintari in urmatorii ani. In 2007, China a testat sistemul de distrugere a satelitilor, iar in 2009, unul dintre conducatorii militari ai Rusiei a consemnat intr-o nota publicata in presa, ca Moscova pune la punct un sistem de contracarare in cosmos”, precizeaza documentul.

Reforma militara va permite Rusiei sa imbunatateasca pregatirea de lupa a trupelor intr-atat, incat sa-si pastreze dominatia in spatiul post-sovietic, dar nu va ajunge sa reprezinte o amenintare pentru NATO. In opinia autorilor raportului, arsenalul nuclear va concentra atentia conducerii ruse pana cand vor fi intarite fortele armate conventionale.