Abordand acelasi subiect, agentia Reuters a gasit alta comparatie: "Trump a declansat un incendiu politic" cand l-a concediat pe seful unui serviciu special puternic implicat si "cu un rol major in ancheta legata de legaturile echipei alectorale a fostului magnat imobiliar cu Rusia".  "Si Nixon l-a destituit pe procurorul care investiga afacerile murdare ale presedintelui", a amintit, in acest context, Deutsche Welle. 

Tragand o concluzie, Financial Times, care califica totul drept o "rafuiala politica", apreciaza ca respectiva demitere inseamna ca administratia americana va numi alt sef la FBI, unul care sa directioneze investigatia pe drumul corect. "Inlaturarea lui Comey nu face decat sa intareasca suspiciunile privind relatiile lui Trump cu rusii", afirma, la randul sau, Washington Post.

"FBI reprezinta una dintre cele mai pretuite si respectate instituţii americane, iar astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar" a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă. Explicand decizia sefului sau, purtatorul de cuvant al Administratiei, Sean Spicer, a arătat că preşedintele a acţionat în baza "recomandărilor clare" ale ministrului adjunct al Justiţiei, Rod Rosenstein, şi ale ministrului Justiţiei, Jeff Sessions". El a subliniat că va începe "imediat" căutarea unui nou director al FBI.

In scrisoarea "de demitere" trimisa lui Comey, Trump nota, printre altele, ca este de acord cu "analiza Departamentului Justiţiei conform căreia dumneavoastră nu sunteţi capabil să conduceţi de o manieră eficace Biroul". "Este esenţial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii", a adaugat Trump.

Fost procuror federal şi fost vice-ministru al Justiţiei, James Comey, 56 de ani, a fost numit la şefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani. Audiat, miercurea trecuta, in Senat, el a incercat sa-i convinga pe membrii Comisiei ca,hotarand sa anunte public deschiderea unei anchete privind folosirea de catre candidata democrata Hillary Clinton, a procedat corect.  'Mi se face uşor greaţă să mă gândesc că noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu aş schimba acea decizie', a afirmat el. Ulterior, Hillary Clinton a declarat că getul lui Comey i-a distrus, practic, sansele de victorie in alegerile prezidentiale din noiembrie anul trecut.

In acest context, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat ca destituirea directorului FBI, James Comey este 'o problemă internă' americană, exprimându-şi, totodata, 'speranţa că această demitere nu va avea impact' asupra relaţiilor dintre cele două ţări. Coincidenta sau nu, dar la cateva ore dupa demiterea lui Comey, Trump l-a primit miercuri, la Casa Alba, pe seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov. Interesant este ca, potrivit programului initial, ministrul rus urma sa se intalneasca doar cu omologul sau american, Rex Tillerson.

Surprinzatoare a fost, de asemenea, reactia fostului agent american Edward Snowden, care i-a luat apararea lui Comey, deşi fostul director al FBI a făcut totul pentru a-l prinde pe pe cel care a dezvaluit amploarea interceptărilor efectuate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA). Stabilit in Rusia,
Snowden le-a cerut americanilor să se opună concedierii lui Comey. "Acest gest este încă o ilustrare a dispreţului faţă de controalele democratice exercitate în privinţa persoanelor aflate în poziţii de putere", a afirmat el.