In functie de caracteristicile lor, acesti roboti submarini vor fi capabili sa indeplineasca mai multe misiuni, de la patrulare la deminare, iar expertii sustin ca aceste aparate au darul de a aduce modificari rdicale in bataliile viitoare.

In 2016, Rusia va continua sa lucreze la nave autonome care sa fie coordonate atat de la bordul diferitelor ambarcatiuni sau de la sol. Rusii intentioneaza sa elaboreze inclusiv sisteme autonome de recunoastere submarina, potrivit declartiilor sefului flotei militare, viceamiranul Aleksandr Fedotenkov. 

Comentand aceasta precizare, publicatia The National Interest mentioneaza ca, din punct de vedere militar, mult mai necesara ar fi elaborarea de sisteme submarine fara pilot, cu o mare autonomie de navigare, pentru ca ele sunt mai dificil de detectat.

Oricum, pana la aparitia noii tehnologii, SUA folosesc roboti marini, fabricati in serie. In cadrul primei sale scufundari, in vara anului trecut, submarinul nuclear USS North Dakota a lansat si readus la bord aparatul submarin fara pilot Remus 600.

In acelasi timp, perspectivele unor astfel de aparate sunt uriase, confirma expertul Bryan Clarke, de la Centrul de evaluari strategice si bugetare. Potrivit spuselor sale, marina americana se ocupa de punerea la punct a unor roboti destinati detectarii si dezamorsarii minelor, misiunilor de patrulare. Aceste aparate, indiferent de dimensiuni, pot fi lansati atat de la sol, cat si dela bordul unei nave de suprafata.

Timpul va demonstra care dintre viitoarele masini, americane sau ruse, vor fi mai bune si vor schimba jocurile in spatiul subacvatic.