Luni, executivul comunitar a dat publicităţii liniile directoare pentru a implementa o decizie adoptată anul trecut de Bruxelles pentru eliminarea tarifelor de roaming în cele 28 de state membre. UE a fost de acord să elimine tarifele de roaming, dar în urma presiunilor operatorilor de telefonie mobilă a acceptat inclusiv ideea de a limita capacitatea europenilor de a căuta contracte de telefonie mobilă mai ieftine în alte ţări pentru a le utiliza acasă.

"Roaming-ul înseamnă călătorie, înseamnă mişcarea în interiorul Uniunii Europene, mersul în vacanţă. Europenii care călătoresc fac asta, în medie, timp de 12 zile pe an. Comisia a mers mai departe prin eliminarea tarifelor de roaming timp de 90 de zile pe an", a susţinut Schinas.

Eliminarea tarifelor la roaming a fost un element de bază în eforturile UE de a crea o piaţă mai unificată în Europa, în special pentru serviciile de comunicaţii. "Roaming-ul ar trebui să fie gratuit pe întreaga perioadă a anului, nu doar pentru 90 de zile. Cer Comisiei Europene să îşi revizuiască propunerile", a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt.

Propunerea Comisiei trebuie să fie dezbătută şi aprobată de organismele de reglementare din ţările membre înainte de a fi adoptată în data de 15 decembrie, mentioneaza agerpres.