Ministrul educaţiei Ismet Yilmaz a declarat că programa nu va conţine nicio referire la emblematica teorie a lui Darwin până la universitate, pe motiv că aceasta este prea complexă pentru elevi până la acest nivel. Parlamentarul Mustafa Balbay, din opozitie, a raspuns că orice sugestie că teoria darwinistă este dincolo de înţelegerea elevilor de liceu este o insultă la adresa acestora. ''Îi dai unui elev de 18 ani dreptul de a alege şi de a fi ales, dar nu-i dai dreptul de a afla mai multe despre teoria evoluţiei ... Asta este minte îngustă şi ignoranţă'', a spus el.

Teoria evoluţiei postulată de omului de ştiinţă britanic Charles Darwin, care asigură că speciile sunt rezultatul selecţiei naturale, este respinsă de adepţii creaţionismului atât creştini cât şi musulmani, care cred că Dumnezeu a creat lumea - universul şi toate lucrurile vii - în şase zile, aşa cum este descris în Biblie şi Coran.

Noua programă şcolară, ce va intra în vigoare de la începutul anului şcolar 2017-2018, obligă de asemenea numărul tot mai mare de şcoli religioase ''Imam Hatip'' să predea conceptul de jihad ca fiind patriotic în spirit. "Adevăratul sens al jihadului este să vă iubiţi naţiunea", le-a spus Yilmaz ziariştilor, scrie agerpres.

Jihadul este adesea tradus ca "război sfânt" în contextul acţiunilor celor care luptă împotriva duşmanilor islamului, dar oameni de ştiinţă musulmani accentuează faptul că acesta se referă şi la o luptă personală, spirituală împotriva păcatului. Sub guvernarea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Tayyip Recep Erdogan, ajuns la putere în 2002, numărul şcolilor religioase "Imam Hatip" a crescut exponenţial. Erdogan, care are rădăcini în islamul politic, a urmat la o astfel de şcoală.