Potrivit termenilor acordului anunţat anul trecut, Royal Ahold NV va prelua Delhaize Group într-o fuziune pe bază de schimb de acţiuni în valoare de 9,8 miliarde de euro. Acţionarii Delhaize vor primi 4,75 acţiuni ordinare Ahold pentru fiecare acţiune ordinară Delhaize pe care o deţin.

Reuniţi în Adunarea Generală Extraordinară, organizată luni la Bruxelles, acţionarii Delhaize au aprobat fuziunea în proporţie de 96,7%. Separat, acţionarii Ahold, reuniţi la Amsterdam, au aprobat şi ei operaţiunea cu 99,9% din voturile exprimate.

"Leul nu a murit. Doar a făcut un nou pas în cariera sa", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie de la Delhaize, Mats Jansson, făcând referire la logo-ul grupului belgian care înfăţişează un leu.

Organismele de reglementare din SUA şi Belgia urmează să se pronunţe asupra tranzacţiei, însă analiştii cred că este puţin probabil să se opună. În urma fuziunii, va lua naştere un gigant cu peste 6.500 de magazine şi peste 375.000 de angajaţi în Europa şi SUA. În condiţiile în care realizează venituri de aproximativ 38 de miliarde euro, Ahold este semnificativ mai mare decât Delhaize, astfel că va deţine un pachet de 61% din entitatea rezultată în urma fuziunii.

Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea care cuprinde în prezent 472 de magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image (217), Shop&Go (252), AB Cool Food (1), Gusturi Româneşti (2).