Este tot mai evident ca Rusia incearca din rasputeri sa se foloseasca de conflictul din Siria pentru a normaliza, cat de cat, relatia ei cu SUA. Dupa discursul din ajun, de la Conferinta de securitate de la Munchen, a premierului Dmitri Medvedev, in care seful guvernului de la Moscova aproape ca a implorat Occidentul sa nu mai ignore Kremlinul, a venit randul presedintelui Vladimir Putin sa faca urmatoarea mutare.

Sunat de Obama, din initiativa acestuia, seful statului rus si-a exprimat, de asemenea, speranta, ca, in sfarsit, Kievul va incepe sa aplice masuri concrete in vederea ducerii la indeplinire a acordurilor de la Minsk, inclusiv demararea unor discutii directe cu separatistii din Donbas, realizarea de reforme constitutionale, modificarea Constitutiei. In orice caz, asa a relatat continutul convorbirii telefonice biroul de presa al Kremlinului.

In acelasi timp, Putin i-a propus lui Obama sa renunte la standarde duble in chestiuni de interes general, fiind vorba in special de crearea unui front antiteroris unic si reglementarea conflictului din Siria. Potrivit presedintiei ruse, Obama a impartasit acest punct de vedere, subliniind necesarea unor contacte intre ministerele de externe ale SUA si RUsiei pe tema luptei impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.