Disputele interne referitoare la modul în care ar trebui folosite activele fondului i-au paralizat activitatea, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, iar diferenţele de opinie sunt atât de mari , încât o echipă din jurul premierului Binali Yildirim vrea să îl înlocuiască pe preşedintele fondului suveran, Mehmet Bostan, care este susţinut de preşedintele Erdogan şi familia sa.

Surse din apropierea acestui dosar s-au declarat îngrijorate de posibilitatea ca fondul suveran să fie utilizat în scopuri politice sau în beneficiul unor companii care au legături cu mediul politic pe seama altora. Printre activele fondului se numără pachete de control la două mari bănci de stat, TC Ziraat Bankasi AS şi Turkiye Halk Bankasi AS, împreună cu participaţii la Turkish Airlines, Turk Telekom, bursa de la Istanbul şi loteria naţională.

La referendumul adoptat la limită în luna aprilie acestui an, s-a decis ca, începând din luna noiembrie 2019, funcţia de prim-ministru să fie abolită şi majoritatea prerogativelor sale vor fi transferate preşedintelui. Un editorial publicat recent în cotidianul pro-guvernamental Sabah cerea transferul controlului asupra fondului suveran de la premier către preşedinte, înainte de abolirea biroului primului ministru în 2019.

În calitate de fost ministru al Transporturilor timp de aproape un deceniu, Yildirim preferă ca fondul suveran de investiţii să fie folosit pentru proiecte mari de infrastructură. În schimb, directorul fondului suveran, Mehmet Bostan, un fost bancher în vârstă de 46 de ani, vrea să se concentreze pe gestionarea riscurilor actualelor participaţii în căutarea de start-upuri care au nevoie de sprijin şi parteneriate cu fondurile suverane şi investitorii străini. Bostan, care este şi preşedintele fondului, este un susţinător al preşedintelui Erdogan şi un aliat al ginerelui preşedintelui, ministrul Energiei Berat Albayrak. Celelalte patru poziţii în boardul fondului sunt deţinute de preşedintele Bursei de valori de la Istanbul, Himmet Karadag, consilierul prezidenţial Yigit Bulut şi doi academicieni specializaţi în Finanţe, Kerem Alkin şi Oral Erdogan, relateaza agerpres.

Potrivit sursele din apropierea boardului, de foarte multe ori membri săi nu reuşesc să ajungă la un acord la reuniuni, care sunt deseori tensionate. Una din puţinele iniţiative ale fondului care a făcut unele progrese este un proiect de acord cu grupul Surbana Jurong din Singapore pentru înfiinţarea unui centru industrial în sud-estul Turciei. Însă semnarea acordului final a fost amânată de cel puţin două ori de biroul premierului Yildirim din cauza incertitudinilor cu privire la cine ar trebui să fie persoana care să semneze acest acord şi astfel să primească felicitări, au precizat sursele.