În 25 iulie, Comisia Europeană va începe ''o discuţie cu producători şi retaileri pentru a analiza concret cum vor colabora în această problemă'', a adugat purtătorul de cuvânt, asigurand că executivul european ia foarte în serios această problemă şi de aceea adună dovezi de la statele membre pentru a vedea în ce ţări diferă calitatea alimentelor şi care sunt produsele implicate.

Dezvăluirile privind calitatea mai slabă a unor mărci comercializate de unii producători în ţările est-europene ale UE faţă de mărcile similare vândute în ţările din vest evoluează către un scandal internaţional, aprecia, recent, Robert Fico. ''Nu pot accepta ca cetăţenii Slovaciei să fie trataţi în acest mod'', a spus Fico, în timpul unei conferinţe de presă.

În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia şi Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană in legatura cu standardele duble ale calităţii produselor vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest. Un studiu solicitat de eurodeputatul ceh Olga Sehnalova a aratat că aproximativ o treime dintre produsele comercializate în tara lui au o calitate inferioară celor similare comercializate de aceleaşi companii în Germania.

In martie anul curent, Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi ombudsmanului european, Emily O'Reilly.

Ulterior, la sfârşitul lunii martie, Avocatul Poporului din România s-a sesizat din oficiu cu privire la informaţiile privind protestul statelor din Grupul de la Vişegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a două articole din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat atunci constituirea unui 'colectiv de muncă' format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în vederea stabilirii dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România, precizeaza agerpres.