"Vrem sa punem capat suferintei poporului sirian. Rusia poate deveni parte a acestui efort si sa joace un rol importan sau poate ramane in tabara acestui grup (Siria, Iran, Hezbollah), care, in opinia noastra, nu va raspunde intereselor Moscovei pe termen lung", a spus seful diplomatiei de la Washington.

"Este evident ca domnia familiei Assad se apropie de sfarsit", a subliniat Tillerson. Dar, s-a grabit el sa adauge, "conteaza foarte cum se va termina aceasta guvernare. In plus, procesul de tranzitie ar putea fi esential din punctul de vedere al duratei si al stabilitatii in interiorul Siriei unite".

In replica, ministerul rus al apararii si-a exprimat speranta ca "discutiile pe care Tillerson le va avea la Moscova", unde este asteptat sa soseasca marti seara, vor ajuta la gasirea unei solutii. De mentionat ca Tillerson nu va fi primit de presedintele Vladimir Putin, desi, initial, o astfel de intrevedere a figurat pe ordinea de zi a Kremlinului.

Pe acest fundal, Putin, a declarat că Rusia a aflat ca în Siria se pun la cale noi 'provocări' cu arme chimice care să fie puse pe seama preşedintelui Assad. 'Avem informaţii din mai multe surse care indică pregătirea unor astfel de provocări - nu le pot califica altfel - în alte regiuni ale Siriei, inclusiv în suburbiile de la sud de Damasc', a spus liderul de la Kremlin, întrebat de un ziarist dacă se aşteaptă la noi lovituri aeriene americane în Siria.

'Se intenţionează plasarea unor anumite substanţe şi utilizarea lor să fie pusă pe seama autorităţilor siriene' a completat Putin în declaraţiile acordate presei în timpul vizitei pe care o efectuează la Moscova preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.