Asteptata de cercetatori de cateva luni, detasarea icebergului a fost constata la inceputul saptamanii de echipa de experti condusi de Alfred Wegener, de la Institute for Polar and Marine Research. Ultima faza a detasarii a prilejuit un spectacol inedit, comparat de oamenii de stiinta cu un adevarat balet de gheata in Antarctica.

Falia de 24 de kilometri a fost reperata pentru prima data pe Pine Island in octombrie a2011. Cateva luni mai tarziu, in mai 2012 a aparut o a doua falie in partea de nord a primei. Era clar ca o ruptura va fi inevitabila. Detasarea isebergului era asteptata inca din noiembrie 2012, dar s-a produs abia acum.

„Cu putin inainte de isbergului, prima falie s-a marit pentru a ajunge sa masoare, in punctul ei cel mai larg, 540 de metri”, a relatat Nina Wilkens, unul dintre membri echipei de cercetatori. Bucata de gheata desprinsa are dimeniunile unui oras precum Hamburg, adica aproape 720 de metri patrati si avanseaza cu o viteaza de 12 metri pe zi, a completat Dana Floricioiu, de la German Aerospace Center.