Presedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, s-a pregatit pentru negocierile cu Mihail Gorbaciov privind dezarmarea nucleara cu ajutorul unui roman de spionaj. Informatia apare in documentele recent desecretizate de Marea Britanie, scrie Bloomberg.

In opinia lui Reagan, logica actiunilor Uniunii Sovietice a fost cel mai bine reflectata in romanul Red Storm Rising, al scriitorului american Tom Clancy. Cartea vorbeste despre un al treilea razboi mondial izbucnit intre organizatia Tratatului de la Varsovia si NATO din cauza ambitiei sovieticilor de a pune stapanire pe zacamintele de petrol din Golful Persic. In roman, URSS pierde batalia, iar la Moscova are loc o lovitura de stat.

"Reagan i-ar fi putut convoca pe toti spionii CIA si pe toti specialistii in politica sovietica ai Departamentului de stat, dar pentru a intelege modul de gandire a rusilor in ajunul discutiilor din Islanda, el a cautat raspunsuri in romanul lui Clancy", afirma Bloomberg.

A doua zi dupa incheierea cu succes a negocierilor cu Gorbaciov, Reagan a sunat-o pe Margaret Thatcher, premierul Marii Britanii, si i-a recomandat cartea care, potrivit spuselor sale, "ofera o imagine excelenta aintentiilor si strategiilor URSS". "Rusii nu vor razboi, ei vor sa invinga folosind amenintarea nucleara", a adaugat Reagan.

Acest moment al convorbiritii telefonice i s-a parut premierului Thatcher intr-atat de suspect, incat a decis secretizarea lui. Dupa 30 de ani, el a fost scos din sertarele Arhivei nationale.