In articolul sau, Goldfarb aminteste ca 800.000 de migranti au ajuns anul trecut in Europa via Turcia. In noiembrie, liderii UE au acceptat sa acorde Ankarei trei miliarde de euro pentru a face fata fluxului de refugiati din Siria, unde teroristii SI sunt deosebit de activi.

In acelasi timp, guvernul lui Erdogan desfasoara o campanie militara impotriva kurzilor turci. In decembrie, armata turca a asediat trei mari orase din sud-estul tarii, sub pretextul luptei impotriva rebelilor Partidului muncitoresc din Kurdistan, PKK. "In orice caz, tactica abordata de guvernul turc seamana, mai degraba, cu represalii masive", afirma autorul materialului.

Goldfarb mentioneaza, in context, ca orasul Cizre, cu peste 100.000 de locuitori, a fost incercuit, cetatenii fiind obligati sa se ascunda timp de 10 zile. "Acest lucru te duce cu gandul la un razboi angajat de stat impotriva populatiei din Cizre", a decalrat pentru BBC un angajat municipal, care s-a ascuns cu alti 20 de locuitori ai orasului intr-un apartament.

In opinia lui Goldfarb, liderii occidentali sunt deosebiti de ingrijorati de acest razboi disproportional pe care Ankara il duce impotriva kurzilor care lupta cu jihadistii. "Dar daca lupta impotriva SI este , potrivit cuvintelor premierului britanic David Cameron, de ce liderii nostri tolereza guvernul turc care se razboieste cu oameni care s-au ridicat impotriva teroristilor Statului Islamic", se intreaga jurnalistul.

Potrivit analistului, actiunile Ankarei ii impiedica pe kurzii sirieni si turci sa intre in contact pentru a face front comun impotriva islamistilor. Pe de alta parte, presedintele turc a ordonat recent trupelor tarii sale sa intre in Irak, fara o "invitatie" din partea Bagdadului. Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut Ankarei sa dea dovada de maturitate, dar inutil.

Dar toatea astea se estompeaza in comparatie cu decizia Ankarei de a dobari un bombardier rus angajat in lupta impotriva SI, afirma Goldfarb. "Daca se va produce un alt incident similar, ceea ce nu este exclus avand in vedere aglomeratia din spatiul aerian de la frontiera dintre Siria si Turcia, ce se va intampla daca Rusia va hotari sa riposteze si va dobori, la randul ei, un avion turc?

Turcia este membru NATO, iar ca raspuns la manevrele Moscovei, Alianta ar putea pune in aplicare prevederile punctului 5 din statului sau, articol care vizeaza . Se va decide NATO la un razboi impotriva Rusiei", se intreaba jurnalistul american, aratand ca, pentru moment, aceasta intrebare ramane fara raspuns din partea majoritatea liderilor NATO.