"Acest nor constituie, poate, cea mai buna dovada a modului in care configuratia galaxiei noastre se schimba o data cu trecerea timpului. Calea Lactee este locul unde viata , unde cantitati enorme de gaz pot fi aruncate dintr-o parte in alta a discului galactic, revenind in aria lui intr-o alta regiune", a comentt Andrew Fox, de la Institutul telescopului cosmic.

Asa numitul "nor Smith", descoperit dincolo de frontierele Galaxiei in anii 1960, are dimensiuni cu adevarat impresionante: lungimea lui atinge 11.000 de ani lumina, iar latimea aproximativ 2.500 de ani lumina. Noile observatii facute de Fox si de colegii lui cu ajutorul telescopului Hubble au permis oamenilor de stiinta sa calculeze traiectoria de deplasare a acestei uriase concentrari de gaze, cum a aparut ea, incotro se indreapta si ce se va intampla cu ea si cu Galaxia noastra in general.

Pana acum, numerosi astronomi au estimat ca norul lui Smith este un fragment al unei galaxii pitice, rupta in bucati de Calea Lactee. Datele obtinute de Hubble i-au determinat pe cercetatori sa elaboreze o noua teorie, conform careia nordul de gaze s-a nascut in interiorul Galaxiei noastre, nefiind "un oaspete" din mediul intergalactic.

Echipa lui Fox a stabilit ca norul se va "pravali" asupra Caii Lactee peste aproximativ 30 de milioane de ani, ceea ce va antrena o accelerare a procesului de formare a zeci de mii de noi stele.