'Aurul, care a fost întotdeauna un produs popular atât pentru speculaţii dar şi ca monedă de refugiu pentru clienţii noştri din România a revenit acum în prim plan. Acţiunile 'blue-chips' cât şi obligaţiunile de stat rămân cele mai folosite instrumente, ca valori tranzacţionate, în contextul încercării de reducere a riscului asociat situaţiei actuale. De menţionat şi portofoliile pasive oferite de Saxo Bank, în special MorningStar şi Global StockPicker, care sunt în continuă creştere pentru toţi clienţii, inclusiv un număr considerabil de clienţi români, pentru că au o rată de succes versus risc foarte bună', spune Nedelcu, scrie agerpres.

'Cripto-monedele au devenit şi ele atractive pentru români. Subiectul acesta a trecut bariera din ceva foarte exotic şi văzut ca foarte riscant în ceva foarte solicitat de români, în particular şi de investitori, în general, în ultimul timp', a adăugat reprezentantul Saxo Bank. De curând, Saxo Bank a adăugat în oferta sa două noi ETN-uri (exchange-traded-note) care urmăresc Bitcoin în euro şi coroane suedeze şi este foarte posibil ca oferta să fie extinsă cu alte instrumente în viitorul apropiat, conform cererii crescute.

Coreea de Nord aduce cel mai mare risc pe termen scurt pentru acţiunile globale în ciuda reacţiei discrete în rândul tuturor claselor de active. Părerea majoritară este că nu va avea loc o intervenţie majoră în Coreea de Nord. Dar, dacă aceasta se întâmplă, o expunere mai defensivă a capitalurilor proprii ar fi o strategie prudentă pentru a diminua riscul.
 
Peter Garnry, director la Saxo Bank, analizează ultimele şapte corecţii din 1995 până acum şi oferă detalii cu privire la motivul pentru care cele patru sectoare, utilităţi, telecomunicaţii, sănătate şi articole de consum curent, oferă cea mai bună protecţie în cazul în care volatilitatea şi turbulenţele revin.
 
'Acele patru sectoare au oferit o performanţă superioară constantă cu privire la acţiunile globale la toate corecţiile din 1995 până acum. Ca observaţie adiacentă, aceste patru sectoare au o volatilitate realizată scăzută şi astfel este supra-reprezentată în strategiile pentru volatilitate scăzută care au tendinţa de a avea performanţe bune în perioade stresante. O observaţie cheie este, de asemenea, faptul că investitorii ar trebui să reducă dramatic expunerea la finanţe şi industrie pentru a îndrepta portofoliul către o situaţie mai defensivă', afirmă analistul Saxo Bank.

În plus faţă de sectoarele defensive clasice, alte câteva sectoare au oferit protecţie din când în când.
 
'Energia a fost unul dintre cele mai defensive sectoare pe parcursul a trei corecţii (1998, 2000-2002 şi 2007-2009) înainte de perioada de după marea criză financiară. Recent, sectorul energetic a ajuns la valori beta mari şi este sensibil la perspectiva macro. Datorită perspectivei actuale a preţurilor petrolului, nu credem că energia va fi un sector defensiv la următoarea corecţie', spune Peter Garnry.

Sectorul imobiliar este un alt sector ce a oferit de mai multe ori valori alfa în timpul corecţiilor, deşi corecţia din 2007-2009 a fost o perioadă teribilă pentru sectorul imobiliar.

'Fluxul de numerar stabil din partea chiriaşilor şi scăderi rare la scară naţională a preţurilor caselor au făcut ca sectorul imobiliar să fie stabil, istoric vorbind, în timpul corecţiilor, în ciuda dobânzilor ce cresc în acele perioade. În perioada de după marea criză financiară, acţiunile imobiliare au performat bine în timpul corecţiilor. Pe baza perspectivei actuale a inflaţiei ce reduce normalizarea dobânzii, credem că sectorul imobiliar este un posibil candidat pentru a fi numit sector defensiv în timpul următoarei corecţii', menţionează Peter Garnry.

Ultimul sector posibil defensiv este, surprinzător, IT. Istoric vorbind, sectorul IT a fost sensibil la ciclul economic, căci producătorii de semiconductoare şi hardware au avut cea mai mare pondere în indicele sectorului. Companiile de software au caracteristici mai monopoliste şi astfel fluxuri de numerar mai stabile, care nu sunt atât de sensibile la ciclul economic, iar în opinia analistului Saxo Bank sectorul IT ar putea foarte bine să supra-performeze la următoarea corecţie. Într-o corecţie profundă (o scădere în jur de 40-50%) acţiunile din IT ar performa, cel mai probabil, la valoarea nominală cu capitalurile proprii globale datorită evaluărilor actuale mari.

Metalele preţioase au avut parte de un impuls pe măsură ce aurul a reuşit în sfârşit să depăşească pragul de rezistenţă de 1.300 dolari/uncie, producând astfel cea mai bună performanţă lunară din ianuarie. Susţinerea, în afara cumpărării tehnice declanşate de depăşirea pragului, a venit şi în urma îndoielilor cu privire la plafonul datoriei SUA şi la reformele fiscale, cât şi din cauza tensiunilor geopolitice continue', spune Ole Hansen, director Strategie Mărfuri, Saxo Bank.

Redresarea peste pragul de 1.300 dolari/uncie a fost declanşată de o scădere continuă a dolarului, atât faţă de euro, cât şi, mai important, faţă de yenul japonez pe baza ştirilor legate de faptul că Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei.