"In acelasi timp se poate afirma cu toata certitudinea ca, in Siria, nu va exista o victorie, pentru ca nici unul dintre jucatorii implicati nu dispus de suficiente resurse umane pentru o victorie si pentru mentinerea sub control a intregului stat", sustine Alain Rodier, seful Centrului francez de analize in domeniul spionajului.

"Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem faptul ca Siria nu mai este ceea ce a fost inainte de revolutia din 2011", subliniaza analistul, afirmand, totodata, ca nu crede intr-o infrangere a Rusiei. "Dar daca aceasta ipoteza se va adeveri, ar fi o adevarata catastrofa, pentru ca ar insemna sfarsitul regimului Assad si venirea la putere a islamistilor radicali, care au pus stapanire pe tara si care se razboiesc intre ei. Mai mult, acest lucru ar antrena plecarea in masa a populatiei care-l sustine e Assad, exterminarea minoritatilor, dar si scufundarea in haos a Iordaniei si Libanului", prognozeaza expertul francez.

In acest caz, "nimeni nu va mai fi in stare sa controleze ceva", a precizat Rodier, estimand, totodata, ca "armata rusa nu-si poate permita sa piarda in Siria, chiar daca nu va castiga".

In acest context, Roland Lombardi, specialist in lumea araba, a subliniat ca Moscova nu merge la risc "decat cu un plan bine gandit si cu o strategie coerenta". In opinia specialistului, ordonand intrarea Rusiei in acest joc, presedintele Vladimir Putin nu a facut altceva decat sa dea un nou impuls luptei internationale impotriva terorismului". "Este mai mult decat evident ca baletul diplomatic al Kremlinului in Orientul Mijlociu va intra in istoria relatiilor internationale", este de parare analistul.

Pe de alta parte, Rodier este convins ca "Putin nu tine in mod deosebit la Assad, care e doar un pion si care, probabil, va fi sacrificat la un moment dat". "Ceea ce nu vrea cu siguranta Putin este ca Siria sa ajunga pe mana salafistilor jihadisti. El se teme de un haos in Iordania si Liban. Astfel, el ete unul dintre principalii aparatori ai Israelului, desi sustine Hezbollahul libanez", a explicat expertul francez. "Prin urmare, Putin va incerca sa mentina regimul actual, fie si fara Bashar al-Assad, caruia i se poate gasi inlocuitor", crede Rodier.