1. Goldman Sachs a prognozat un pret al petrolului de 200 de dolari/baril

In 2004, analistii bancii Goldman Sachs au anticipat ca, pe fondul cererii slabe, pretul barilului de titei va urca la 105 dolari. Intr-adevar, in primavara lui 2008, aurul negru a depasit pragul psihologic de 100 de dolari/baril. Insufletiti de corectitudinea prognozei lor, Goldman Sasch a lansat o noua previziune, anuntand, de data aceasta, ca petrolul va ajunge la 200 de dolari. 

Cateva luni mai tarziu, barilul atingea 147 de dolari, dupa care a inceput sa coboare, tendinta care a continuat aproape fara intrerupere. Acum, pretul barilului oscileaza in jurul valorii de 30 de dolari si nimeni nu mai crede intr-o redresare rapida a pietei.

2. 5.000 de dolari uncia de aur

Marc Faber si Peter Schiff au gresit, probabil, mult mai des decat alti mari investitori. In 2009, Faber a declarat ca Rezerva federala va micsora pana la zero dobanda de politica monetara, ceea ce va antrena o hiperinflatie si o depreciere masiva a bancnotei verzi. Venind oarecum in completare, Schiff a afirmat, tot in 2009, ca, pe fondul devaluarii monedei americane, aurul se va scumpi pana la 5.000 de dolari/uncie.

Nici una dintre aceste previziuni nu s-au adeverit. Inflatia se mentine la un nivel scazut, dolarul este tot mai puternic, iar metalul galben nu reuseste sa urce nici macar la 1300 de dolari/uncie.

3. O avalansa de falimente a oraselor americane

La inceput, prognozele analistului financiar Meredith Whitney, de la compania Oppenheimar, s-au dovedit corecte. In octombrie 2007, ea avertiza in legatura cu un posibil faliment al bancii Citigroup si anunta mari probleme pentru alte banci. In decembrie 2010 insa, Meredith a afirmat ca aproape 100 de orase americane vor da faliment. Gresit.

4. Bernanke a considerat "limitata" criza creditelor ipotecare

Chiar daca nu a fost privit ca un guru, Ben Bernanke, cel care a condus Rezerva federala a SUA pana la 31 ianuarie 2014, a fost unul dintre putinii oameni ale carui declaratii pot rasturna situatia de pe piata financiara. Cand astfel de personalitati gresesc, urmarile sunt resimtite de toti. De aceea, ei trebuie sa fie foarte atenti in alegerea cuvintelor.

"Dar, in acest moment influenta problemelor de pe piata creditelor imobiliare cu risc ridicat asupra economiei in ansambalul ei si a pietelor financiare va fi, mai degraba, limitat", declara Bernanke in martie 2007. Un an mai tarziu, banca Bear Streams dadea faliment, soara impartasita, sase luni mai tarziu, de Lehman Brothers.

5. Greenspan nu a anticipat problemele de pe piata imobiliara

Fost presedinte al Rezervei federale, un economist cu mare experienta si calificat de presa de specialitate drept "Maestro", Alan Greenspan, nu a intrevazut insa furtuna care urma sa se abata asupra pietei imobiliare americane. In iunie 2005, el asigura ca nu va exista o criza in acest domeniu.