Considerata, initial, drept aberanta, ipoteza originii extraterestre a semnalului, potrivit careia sursa acestuia s-ar afla pe o planeta indepartata sau pe un asteroid pierdut in imensitatea Sistemului solar, este examinata din nou de oamenii de stiinta, relateaa New Scientist.

Printre potentialele surse analizate de cercetatori, figureaza doua comete cu coada curba, 266P/Christensen si P/2008 Y2 (Gibbs), a caror trecere pe langa constelatia Sagetatorului intre 15 iulie si 27 august 1997, a fost ignorata la acea dta.

Norul de comete, observat pentru prima data in 2005, este inconjurat de un urias nor de hidrogen, a carui raza atinge mai multe milioane de kilometri. In opinia astronomilor, semnalul Wow! s-ar gasi in inima unor astfel de nori de praf.

E adevarat, nu toti specialistii sunt de acord cu aceasta noua versiune. Astfel, James Bower, de la Laboratorul NASA din Pasadena, atrage atentia ca semnale cu o lungime de unda de 27 centimetri nu sunt tipice pentru acest gen de comete. Departe de a-si recunoaste infrangerea, astronomii americani intentioneaza sa-si verifice ipoteza in perioada 27 ianuarie 2017 si 7 ianuarie 2008, cand cele doua comete vor intra intr-o raza propice analizei.

Semnalul Wow! este un puternic semnal radio captat la 15 august 1997 de radiotelescopul Big Ear al Universitatii de stat din Ohio. De origine inexplicabile, semnalul a durat 72 de secunde si, de atunci, nu a mai fost detectat. Fenomenul a fost observat de astrofizicianul Jerry R. Eham, care, la ael moment, lucra la proiectul SETI.

Stupefiat sa constate ca semnalul corespundea semnaturii unui semnal interstelar, Ehman a scris Wow! pe hartia de imprimanta pe care au fost inregistrate datele. Acest comentariu a devenit, ulterior, numele semnalului.