'Cea mai mare piaţă rezidenţială din România este regiunea Bucureşti - Ilfov unde în prezent se află în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale care ar urma să fie livrate în acest an, dacă dezvoltatorii îşi vor respecta ritmurile de construcţie anunţate. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unităţi (59,5%), sunt reprezentate de locuinţe mass market, adică proiecte rezidenţiale amplasate în zonele mărginaşe ale oraşului sau în interiorul marilor cartiere, care pun pe piaţă locuinţe cu suprafeţe mai mici sau similar comparativ cu cele ale locuinţelor vechi şi care sunt incluse în proiecte care oferă un număr limitat de facilităţi', se arată în document.

Conform sursei citate, anul în curs confirmă şi consolidarea segmentului middle market, fiind aproximativ 4.500 de locuinţe incluse în proiecte rezidenţiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureştiului, în zona de nord a oraşului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017.

'Adiţional, aproximativ 500 de locuinţe premium şi de lux ar urma să fie livrate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi. În 2016 au fost finalizate 10.022 de locuinţe în regiunea Bucureşti - Ilfov potrivit Institutului Naţional de Statistică. Preţurile medii de tranzacţionare se situează între 800 şi 1.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul mass market, între 1.200 şi 1.700 de euro pe metru pătrat pe segmentul middle market şi peste 2.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul premium', precizează Coldwell Banker România.

Potrivit companiei, a doua piaţă rezidenţială după dimensiuni este reprezentată de Cluj-Napoca şi împrejurimi, în special Floreşti. Datele arată că aproximativ 4.200 de locuinţe ar urma să fie livrate la nivel regional în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităţilor aflate în dezvoltare în Cluj - Napoca adresându-se segmentului middle market.

'Sibiu a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidenţial, datorată unei cereri susţinute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producţiei de componente auto, industrial şi retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unităţi ar urma să fie finalizate în acest an în regiune, zona Turnişor reprezentând cel mai important pol de dezvoltare al oraşului. Aproximativ 2.100 de unităţi rezidenţiale ar urma să fie finalizate în 2017 în Braşov şi împrejurimi, în creştere cu 10,5% comparativ cu anul anterior. Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piaţă de 35%', informează studiul citat.

Oferta nouă pusă pe piaţă în Braşov îi înregistrează ritmuri foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbţie de peste 90% până la livrarea proiectelor. Preţul mediu de tranzacţionare a fost anul trecut de 925 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Coldwell Banker, pentru acest an fiind estimată o majorare de 5%, până la aproximativ 970 de euro pe metru pătrat, scrie agerpres.