Actualitate

Consens în coaliţie pe comasarea alegerilor: Europarlamentarele şi localele, în 9 iunie. Listă comună PSD şi PNL la europarlamentare şi listă proprie la locale

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a mai explicat că partidul pe care îl conduce şi PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare şi pe listă proprie la cele locale. Marcel Ciolacu a explicat că cele două partide în această variantă pot face faţă valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, anunţă, miercuri, într-o conferinţă de presă comună decizia luată cu privire la comasarea alegerilor.

Cei doi preşedinţi au sosit împreună în sala sala Nicolae Bălcescu din Palatul Parlamentului, însoţiţi de principalii lideri ai celor două formaţiuni. Aceştia s-au aşezat în primele rânduri, în general alterând – PNL, PSD.

Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele PNL, Nicolar Ciucă.

„Suntem în faţa dumneavoastră pentru a prezenta decizia finală a coaliţiei referitor la modul în care se vor desfăşura alegerile auroparlamentare şi locale, anume decizia coaliţiei de a comasa cele două rânduri de alegeri. Ciucă Decizia coaliţiei de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finala care prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru alegeri europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea deciziei politice, responsabilitate politică”, a afirmat Nicolae Ciucă.

„Românii îşi doresc stabilitate, îşi doresc linişte, îşi doresc să îşi vadă de viaţa de zi cu zi şi cred că în astfel de momente partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu în ceea ce înseamnă stabilitatea ţării. Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat din 2021 când această coaliţie şi-a asumat guvernarea, reuşind să treacă România prin crize suprapuse şi să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare, aşa cum ni l-am asumat”, a mai spus liderul PNL.

El a mai explicat că „PNL a mandatat executivul partiduolui să discute în coaliţie şi să agreeze această formulă de comasar ea alegerile europarlamentare şi locale, cu listă comună pentru europarlamentare şi cu listă proprie la alegerile locale”.

Ştim istoricul formării acestei coaliţii. România, cu toate crizele suprapuse se afla şi în faţa unei crize sociale. Nu am nicio reţinere de a ne angaja în acest proiect politic. În afara de performaneţele guvernării, e loc şi de mai bine, ne-am asumat o decizie politică.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat că această variantă agreată de către cele două partide este singura prin care cele două formaţiuni pot face faţă unui val extremist, iar decizia comasării alegerilor europarlamentare şi locale nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.

„Am dovedit şi noi şi liberalii că putem să luăm decizii în momentedificle, nu ale noastre ca şi persoane, entităţi politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniţă, au fost exerciţiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-şi asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulţi români. Prezenţa cea mai mare la alegeri este prezenţa de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetăţeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democraţiei, este pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor. Am decis să avem şi o alianţă electorală şi pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se pot angaja singure în aceasăt luptă. E vorba de stabilitate României, de coerenţă, de asumare şi este vorba de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor”, a explicat Marce Ciolacu, în conferinţa de presă susţinută miercuri la Parlament, împreună cu Nicolae Ciucă.

Ulterior, a luat cuvântul liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a afirmat că nu are reţineri pentru a intra în aceast proiect politic.
”Ştim istoricul formării acestei coaliţii. România, cu toate crizele suprapuse, se afla şi în faţa unei crize sociale. Nu am nicio reţinere de a ne angaja în acest proiect politic. În afara de performaneţele guvernării, e loc şi de mai bine, ne-am asumat o decizie politică”, a afiermat Ciolacu.

Acesta s-a referit la decizii luate în momente dificile.

”Am dovedit, şi noi şi liberalii, că putem să luăm decizii în momente dificle, nu ale noastre ca şi persoane, entităţi politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniţă, au fost exerciţiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-şi asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulţi români. Prezenţa cea mai mare la alegeri este prezenţa de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetăţeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democraţiei, este pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor”, a mai declarat Ciolaci.

Preşedintele PSD s-a referit şi la alianţa pentru lista comună la europarlamentare.

”Am decis să avem şi o alianţă electorală şi pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist”, a mai transmis Ciolacu.

Ciolacu a adăugat: ”Am făcut ce e mai bine pentru ţara mea, indiferent de costuri”.

Cele mai recente știri

To Top