Energie

Franţa a redevenit în 2023 cel mai mare exportator de electricitate din Europa

Foto: iStock

Franţa şi-a redobândit anul trecut statutul de cel mai mare exportator de electricitate din Europa, devansând Suedia şi Norvegia, graţie repunerii în funcţiune a parcului său de centrale nucleare, care în 2022 a fost afectat de o scădere istorică a producţiei din cauza lucrărilor de mentenanţă, transmite AFP.

Cu exporturi nete de 50,1 Terawaţi-oră (TWh) spre ţările vecine europene pe parcursul anului 2023, Franţa şi-a redobândit locul de cel mai mare exportator de electricitate din Europa, care în 2022 a fost deţinut de Suedia, potrivit datelor comunicate miercuri de firma de analiză S&P Global Commodity Insights şi dezvăluite de cotidianul „Les Echos”.

Potrivit acestor date, în 2023, Suedia şi Norvegia, două ţări care în mod frecvent se situează pe locuri fruntaşe graţie producţiei abundente de energie hidro, au avut exporturi nete de electricitate de 28,6 TWh, respectiv 17,3 TWh. Pe locul patru se situează Spania, care mizează pe energia fotovoltaică şi eoliană, cu exporturi nete de electricitate de 13,9 TWh.

În 2022, Franţa a ajuns în situaţia inedită de a importa electricitate pe aproape întreg parcursul anului, lucru care nu s-a mai întâmplat de 42 de ani, după ce au fost detectate probleme de coroziune la mai multe reactoare nucleare.

Între timp însă, producţia de energie nucleară şi hidro a Franţei, asigurată în primul rând de operatorul istoric EDF, şi-a revenit. Odată cu repornirea reactoarelor sale, producţia de energie nucleară a EDF a urcat la 320,4 TWh în 2023, de la 279 TWh în 2022, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat după 1988.

În acest context, Franţa a stabilit noi recorduri în ceea ce priveşte exporturile de electricitate. La începutul anului, gestionarul reţelei de înaltă tensiune din Franţa (RTE) a anunţat că în data de 3 ianuarie 2024 a fost stabilit un nou record de 20,3 GW, fiind depăşite recordurile atinse în lunile februarie 2019 (17,4 GW) şi decembrie 2023 (18,7 GW).

Pe de altă parte, Germania a revenit în 2023 în postura de importator net de electricitate, cu importuri de 10 TWh, o premieră după 2002.

Potrivit lui Emeric de Vigan, vicepreşedinte la firma Kpler, situaţia se explică prin închiderea ultimelor trei centrale nucleare din Germania, care asigurau 6% din electricitatea produsă în Germania.

În opinia altor experţi, scăderea exporturilor de electricitate ale Germaniei se datorează în primul rând preţurilor. Germania avea obiceiul de a inunda ţările vecine cu electricitate produsă pe bază de cărbune ieftin, un tip de electricitate care în prezent este mai scump din cauza tarifelor mai mari impuse pentru emisiile de CO2.

Cele mai recente știri

To Top