Actualitate

Miliarde cheltuite în zadar pentru tranziția la economia circulară. România, la coada clasamentului

economie circulara
Foto: iStock

Tranziția către o economie circulară în țările Uniunii Europene (UE) este cu mult întârziată, în ciuda miliardelor de euro cheltuite în acest sens, potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană (CCE). Planurile de acțiune ale UE și sprijinul financiar au avut un impact redus asupra tranziției țărilor, în special când vine vorba de proiectarea circulară a produselor și a proceselor de fabricație, a spus CCE.

Având în vedere toate acestea, UE are șanse mici de a-și atinge obiectivul de a dubla rata de reciclare a materialelor în acest deceniu, comparativ cu cel precedent, potrivit unui comunicat al CCE.

Între 2015 și 2021, rata medie de circularitate pentru toate cele 27 de țări UE a crescut cu doar 0,4 puncte procentuale, șapte state – Lituania, Suedia, România, Danemarca, Luxemburg, Finlanda și Polonia – chiar și au regresat în acea perioadă. Rata medie de circularitate între 2015 și 2021 a crescut cu doar 0,4 puncte, șapte țări chiar regresând

UE a alocat peste 10 miliarde EUR între 2016 și 2020 pentru investiții în inovarea ecologică și sprijinirea întreprinderilor pentru a trece înaintea curbei în tranziția către o economie circulară. Cu toate acestea, statele membre au cheltuit marea majoritate a acestor bani pentru gestionarea deșeurilor, mai degrabă decât pentru prevenirea acestora prin proiectare circulară, a menționat CCE.

Conservarea materialelor și reducerea la minimum a deșeurilor sunt esențiale dacă UE dorește să atingă obiectivele Pactului ecologic european, a declarat Annemie Turtelboom, membru al ECA, adăugând că tranziția circulară este „aproape blocată în țările europene”.

Menționând că progresul țărilor UE s-a oprit în ultimii ani, auditorii au subliniat, de asemenea, concentrarea insuficientă pe proiectarea produselor, care ar fi contribuit la creșterea siguranței produselor și la durabilitatea proceselor de fabricație.

CCE a evidențiat în special problema uzurii planificate – practica limitării artificiale a duratei de viață utilă a unui produs, astfel încât acesta să fie înlocuit cu unul nou.

Cele mai recente știri

To Top