Energie

Norvegia va continua să livreze gaze naturale în Europa atât timp cât va fi necesar

Foto: iStock

Norvegia va continua să livreze gaze naturale în Europa atât timp cât va fi necesar, în timp ce lucrează pentru decarbonizarea sistemelor energetice ale continentului, a declarat vineri ministrul Climei şi Mediului, Espen Barth Eide, citat de Reuters.

În timp ce Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa, îşi propune, de asemenea, să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, faţă de nivelurile din 1990, şi să fie neutră în carbon până în 2050.

”Credem că este important din punct de vedere strategic să menţinem aceste livrări cât timp există încă utilizare, dar lucrăm şi pentru eliminarea utilizării, pentru tranziţia de la gaze naturale”, a declarat Espen Barth Eide la un eveniment Reuters Newsmaker.

Norvegia îşi joacă rolul în tranziţia energetică, a spus el, invocând proiectul planificat de captare şi stocare a carbonului de la Oslo, folosind Marea Nordului şi trecerea norvegienilor la utilizarea de vehicule electrice (EV), patru din cinci maşini noi vândute fiind vehicule electrice.

„Încercăm de fapt să schimbăm întregul sistem energetic al planetei. Dar apoi… suntem şi principalul exportator (de gaze) în Europa. Şi aceeaşi Uniune Europeană sau acelaşi Regat Unit, care vrea să fie curat în timp, ar fi mai degrabă nemulţumiţi dacă le-am spune până mâine ”nu mai sunt gaze noi „, a spus el.

În general, petrolul şi gazele vor juca un rol mai mic în generarea de venituri pentru economia norvegiană în viitor, a spus Barth Eide, deşi a menţionat că ”viitorul gazelor va dura mai mult decât al petrolului”.

”Suntem dincolo de vârf şi suntem foarte conştienţi şi chiar fericiţi să spunem că petrolul şi gazele vor fi treptat o parte mai mică a economiei noastre”, a spus el.

În timp ce producţia de petrol a Norvegiei a atins un vârf la începutul anilor 2000, producţia sa de gaze a crescut şi este de aşteptat să rămână în mare parte constantă spre 2030.

Cele mai recente știri

To Top