Actualitate

Parlamentul European a adoptat planuri pentru a asigura aprovizionarea şi suveranitatea UE în privinţa materiilor prime critice

ue uniunea europeana
Foto: iStock

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat marţi planurile de stimulare a aprovizionării UE cu materii prime critice, informează un comunicat de presă.

Legea privind materiile prime critice vizează consolidarea competitivităţii şi suveranităţii UE. Pentru a realiza acest lucru, legea intenţionează să reducă birocraţia, să stimuleze inovarea de-a lungul lanţului valoric şi să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii. Ea urmăreşte, de asemenea, să încurajeze cercetarea şi dezvoltarea de materiale alternative, precum şi metode de extracţie şi de producţie mai ecologice.

Legea va oferi stimulente economice şi un mediu de afaceri mai stabil şi mai sigur pentru proiectele miniere şi de reciclare. Procedurile de autorizare vor fi mai rapide şi mai simple.

În timpul negocierilor cu Consiliul, deputaţii europeni au cerut o atenţie sporită pentru producţia şi dezvoltarea de materiale care pot înlocui materiile prime strategice. De asemenea, europarlamentarii s-au asigurat că au fost stabilite obiective pentru a promova extracţia unor materii prime strategice din deşeuri. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea reducerii birocraţiei, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Deputaţii europeni au subliniat importanţa încheierii de parteneriate strategice cu ţări terţe pentru materii prime critice, pentru a diversifica aprovizionarea UE, asigurându-se că aceste parteneriate sunt benefice pentru toate părţile implicate. Ei au asigurat măsuri pentru a deschide calea către parteneriate pe termen lung, oferind transfer de cunoştinţe şi tehnologie, formare şi dezvoltare profesională necesare pentru noi locuri de muncă, cu condiţii de muncă şi salarii mai bune. Eurodeputaţii au convenit, de asemenea, să se asigure că cele mai bune standarde de mediu pentru extracţie şi prelucrare sunt respectate în ţările partenere.

„Această legislaţie este un plan de politică industrială pentru a asigura o aprovizionare sigură şi durabilă cu materii prime în Europa. Prin stimulente economice specifice, oferim investitorilor privaţi certitudinea planificării proiectelor. Stabilim puncte unice de contact pentru întreprinderi şi proceduri de autorizare rapide şi simple, cu termene clare, pentru autorităţile naţionale. Acest lucru va stimula mineritul, prelucrarea şi reciclarea în Europa”, a declarat eurodeputata germană responsabilă de dosar, Nicola Beer (Grupul Renew).

Legislaţia a fost adoptată cu 549 de voturi pentru, 43 împotrivă şi 24 de abţineri. Ea va trebui acum să fie aprobată în mod oficial de Consiliu înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial.

Maşinile electrice, panourile solare şi smartphone-urile conţin materii prime critice. Acestea sunt esenţiale pentru tranziţia verde şi digitală a UE. Asigurarea securităţii aprovizionării este esenţială pentru rezilienţa economică, avansul tehnologic şi autonomia strategică a Uniunii Europene, menţionează PE. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi politicile industriale şi comerciale din ce în ce mai agresive ale Chinei au transformat, de asemenea, cobaltul, litiul şi alte mărfuri în factori geopolitici.

Odată cu tranziţia globală către energia regenerabilă şi digitalizarea economiilor şi societăţilor, se aşteaptă ca cererea pentru aceste materii prime strategice să crească rapid în următoarele decenii.

Legislaţia reflectă mai multe propuneri ale Conferinţei privind viitorul Europei, care se concentrează pe durabilitatea, autosuficienţa economică şi rezilienţa sectoarelor strategice.

Cele mai recente știri

To Top