Profil de antreprenor

Povestea afacerii care s-a născut în realitatea postcomunistă și s-a dezvoltat în realitate augmentată

În 1990, Claudiu Cocioban avea 12 ani. Este vârsta la care părinții i-au cumpărat un calculator HC90, „made in Romania”. Doi ani mai târziu, a învățat să creeze mini jocuri. Aceștia au fost primii pași spre a scrie coduri. Profesorii au fost cei care i-au trezit această pasiune pentru informatică. În școala generală studia această materie și aveau și laboratoare cu calculatoare. A ajuns la facultate la Cluj-Napoca, specializarea Telecomunicații.

Nu s-a lăsat de codat cu adevărat, niciodată. În 2020 a creat, alături de un partener, XRETEH, o aplicație unică în Europa care folosește realitatea augmentată pentru a reda cât mai real proiectul tău imobiliar sau de decorațiuni interioare. Practic, te poți plimba vizitând casa, blocul și fabrica pe care nu le-ai construit încă sau poți decora locuința fără să faci încă achiziția, adăugând piese de mobilier din magazine doar virtual, ca să vezi cum se potrivesc.

Pentru cei care nu sunt ancorați în tehnologie, realitatea augmentată funcționează prin suprapunerea elementelor virtuale, cum ar fi imagini 3D, sunet și text, în lumea reală. Odinioară rezervată science fiction-ului, realitatea augmentată (AR) este acum utilizată în tot mai multe domenii. Tehnologia integrată în ochelari inteligenți, căști și dispozitive mobile e gata să schimbe drastic nu doar viața de zi cu zi, ci și modul în care facem afaceri. „Ideea aplicației mi-a venit tot de la clienți, care efectiv cereau o astfel de soluție. Astfel, am descoperit nevoia de soluții de realitate mixtă – realitate virtuală și realitate augmentată – atât în sectoarele industrial, auto, petrol și gaze, dar și în domeniile arhitecturii și construcțiilor”, spune Claudiu Cocioban.

Folosind realitatea augmentată, XRETEH permite utilizatorilor să proiecteze o casă, de exemplu, să interacționeze cu aceasta și să controleze proiecția. „Nu e nevoie să ai vedere în spațiu sau să îți imaginezi cum va arăta proiectul tău. Fie că îți construiești o casă, o fabrică sau un proiect imobiliar complex. Aplicația noastră poate fi folosită și pentru proiectele de urbanism. Ce oferim noi este o versiune realist a produsului finit. Adică, discuțiile cu arhitectul nu se vor rezuma la niște desene sau randări”, dezvăluie antreprenorul.

XRETEH nu este însă o aplicație destinată strict imobiliarelor și arhitecturii. Aceasta poate fi folosită și în industrie, design interior și educație, dar și multe alte domenii.

Putem folosi aplicația pentru a identifica compatibilitatea liniilor de producție cu un anumit spațiu: producătorul pune la dispoziție planul 3D, noi randăm imaginile și clientul poate verifica dacă se potrivește cu ajutorul telefonului sau oricărui alt dispozitiv mobil”, explică fondatorul XRETEH. „De asemenea, putem scana o sculptură și o putem proiecta într-un spațiu pentru a vedea cum se potrivește sau putem intra într-un schelet uman sau în sistemul planetar, dacă vorbim de aplicabilitate în zona de educație”, mai spune Claudiu Cocioban.

Strategia fondatorilor a fost să facă acest start-up cunoscut cât mai mult în străinătate. Motiv pentru care abia din 2023 au început să o promoveze și în România. Principalul client în țară este  compania Parcuri Industriale Maramureș.

Cele mai recente știri

To Top