Energie

Premier Energy finalizează achiziţia CEZ Vânzare

Premier Energy, unul dintre cei mai importanţi furnizori şi distribuitori de gaze naturale din România, anunţă finalizarea achiziţiei CEZ Vânzare, în urma căreia portofoliul regional de clienţi al întregului grup Premier Energy urcă la 2,4 milioane de clienţi casnici şi non-casnici.

Potrivit unui comunicat al companiei, odată cu finalizarea achiziţiei, CEZ Vânzare primeşte o nouă identitate şi devine Premier Energy Furnizare.

Premier Energy a achiziţionat CEZ Vânzare la finalul anului 2023 de la fondul de investiţii australian Macquarie Asset Management, marcând cea mai importantă tranzacţie a anului între entităţi active pe piaţa de energie din România. Cu una dintre cele mai rapide creşteri din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, grupul Premier Energy este reprezentat de trei verticale de business – furnizare şi distribuţie de gaze naturale, producţie, furnizare şi distribuţie de energie electrică şi producţie de energie de surse regenerabile (eolian şi solar).

Finalizarea tranzacţiei reprezintă un moment de referinţă pentru strategia de dezvoltare locală şi regională a grupului Premier Energy, un pas care duce grupul mai aproape de obiectivul său major anunţat, acela de a deveni o platformă energetică regională. De la finalul anului 2022, Premier Energy a devenit şi un jucător important în sectorul energiei regenerabile, prin achiziţii. Astfel, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România fiind între 1,4 GW şi 1,6 GW în următorii trei ani.

„Vreau să mulţumesc tuturor pentru implicare pentru a finaliza cu succes această tranzacţie. Mergem mai departe cu o echipă solidă. După zece ani de experienţă în distribuţie şi furnizare pe piaţa gazelor naturale, Premier Energy a urcat în topul jucătorilor pe piaţa locală de profil şi îşi creează, pas cu pas, premisele pentru a deveni un lider al pieţei. Suntem jucătorul cu una dintre cele mai rapide creşteri în ultimii zece ani în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Prin achiziţii strategice, precum cea a CEZ Vânzare, ne consolidăm sinergiile din grup în jurul celor trei verticale de business”, a declarat Jose Garza, directorul general al Premier Energy Group.

Strategia CEZ Vânzare rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică şi gaze naturale şi pe nevoile clienţilor noştri. Tranzacţia şi schimbarea proprietarului nu au niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie şi clienţii săi, angajaţi, furnizori sau parteneri, precizează compania. De asemenea, echipa CEZ Vânzare rămâne neschimbată în perioada următoare.

„Mă bucur că am intrat într-o familie la fel de ambiţioasă, cu planuri de dezvoltare regională. Experienţa CEZ Vânzare de aproape două decenii pe piaţa locală, dublată de inovaţia şi dorinţa de creştere a celor de la Premier Energy ne duc într-o nouă etapă de dezvoltare pe noi toţi. Vom continua să fim acelaşi partener de încredere al comunităţii în care ne desfăşurăm activitatea, cu standarde subordonate unei strategii concentrate pe nevoile clienţilor noştri care ne-au fost alături ani de zile şi pentru aceasta le suntem recunoscători”, ţine să sublinieze Cornelia Szabo, directorul general al CEZ Vânzare, noul Premier Energy Furnizare.

Premier Energy PLC a fost asistată în procesul de due diligence şi în negocierea documentaţiei de achiziţie de echipa internă şi de avocaţii din cadrul Bohâlţeanu & Asociaţii.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil. Totodată, Premier Energy deţine în România proiecte de energie verde/regenerabilă, cu o capacitate de peste 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare, şi care sunt împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.

Cu o experienţă de 19 ani pe piaţa din România, CEZ Vânzare este principalul furnizor de electricitate în sud-vestul României, precum şi furnizor de gaze, având un portofoliu total de aproape 1,2 milioane de clienţi.

Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici şi non-casnici (din zona de retail, industrie, comerţ), operează şi deţine o reţea de distribuţie de gaz de peste 3.600 de km în zonele limitrofe capitalei, zona de sud şi de vest a ţării, cât şi în localităţi mai mici din partea de nord a României.

Compania reprezintă al treilea cel mai mare jucător din piaţa de profil.

Grupul Premier Energy este deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiri Smejc, care exercită şi funcţia de director general al PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, cu active de peste 14,5 miliarde de euro.

Cele mai recente știri

To Top