Actualitate

Ratele românilor scad de luna aceasta! Cât vor plăti lunar după scăderea ROBOR și IRCC

Românii cu credite în lei vor plăti rate mai mici de anul acesta, informează Antena 3 CNN. Primii care beneficiază sunt cei cu credite făcute înainte de 2017, care plătesc dobânzi calculate după indicele ROBOR.

Și românii care depind de indicele IRCC vor avea rate mai mici, însă abia din această primăvară.

Creditele calculate în funcție de ROBOR scad chiar de astăzi, iar cele calculate în funcție de IRCC vor scădea începând cu luna aprilie. Această întârziere se datorează modului de calcul al IRCC-ului. Așadar, în luna aprilie, urmează ca acest indice să scadă de la 5,97%, atât cât este acum, la 5,79%.

Cu cât scad ratele

Luăm ca exemplu un credit de 210.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni. Dacă acest credit este calculat în funcție de ROBOR, rata va scădea începând cu luna aceasta de la 1680 de lei la aproximativ 1670 de lei.

Dacă același credit este calculat în funcție de IRCC, vom observa o creștere a ratelor de aproximativ 2 lei, însă din luna aprilie urmează ca și să acestea să scadă cu aproximativ 26 de lei.

Important de spus este faptul că adevăratele scăderi ale ratelor se vor vedea abia în momentul în care Banca Națională a României va hotărâ să scadă dobânda cheie, dobândă cheie care influențează atât ROBOR-ul cât și IRCC-ul.

Cele mai recente știri

To Top