Energie

Reţeaua „benzinăriilor verzi” se extinde în România cu 400 de staţii de încărcare, până la finele anului

masini electrice

Un număr de 400 de noi staţii de încărcare destinate maşinilor 100% electrice sau hybrid plug-in ar urma să fie instalate în România, până la finalul acestui an, informează unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de echipamente electrice, într-un comunicat de presă.

Astfel, în contextul actual de piaţă marcat de un interes ridicat pentru autovehiculele „verzi” şi pentru programele de finanţare ale statului, Promelek XXI mizează pe un avans cu 15% al vânzărilor pe această nişă, comparativ cu anul 2022.

Potrivit datelor companiei, în ultimii doi ani, numărul cererilor pentru staţiile de încărcare destinate maşinilor full electrice sau hybrid plug-in s-a dublat. De altfel, studiile de piaţă arată că, la final de 2022, harta benzinăriilor verzi din România a ajuns la un număr total de 1.350 de staţii de încărcare.

Estimările specialiştilor relevă faptul că 20% din vânzările pe această nişă sunt destinate sectorului rezidenţial, 60% dintre produse vor fi amplasate în spaţii publice, HoReCa şi clădiri de birouri, iar 20% vor fi utilizate pentru infrastructura de încărcare a transportului, în special pentru camioanele electrice.

Statistica publicată, recent, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) arată că, în primele şase luni din 2023, s-au înmatriculat pe plan local în jur de 16.000 de autoturisme fie 100% electrice, fie hybrid plug-in sau full hybrid, echivalentul a aproape 22% din numărul total de maşini înmatriculate. Raportat la semestrul I din 2022, în acest an maşinile electrificate au performat cel mai bine la nivel de piaţă, achiziţiile fiind în creştere cu 34,5%.

Principala categorie de clienţi care achiziţionează staţiile de încărcare destinate sectorului rezidenţial sunt familiile din clasa medie şi superioară, cu studii superioare şi venituri care depăşesc 3.000 de euro lunar/familie.

În context, clienţii rezidenţiali optează, în general, pentru staţii de încărcare lentă (AC), cu montaj pe perete, protecţie pentru curent continuu DC de 6 mA şi conexiune remote pentru configurare şi monitorizare prin intermediul unei aplicaţii mobile. Preţul mediu pentru aceste specificaţii se situează în jurul sumei de 750 de euro.

Promelek XXI şi-a început activitatea în anul 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, iar din 2011 a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa internaţională de instalaţii şi echipamente electrice, urmând ca în anul 2016 compania să îşi schimbe numele în cel actual.

Compania colaborează cu peste 2.000 de parteneri din toate zonele ţării, printre care vânzători specializaţi de electrice, instalatori şi grupuri de instalatori, precum şi marile lanţuri de magazine DIY, hyper şi supermarketuri din România: Leroy Merlin România, BricoDepot, Hornbach, Carrefour, Cora Hypermarche, Metro Cash&Carry, Selgros, Auchan, Emag, Altex.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top