Energie

Vântul puternic a dus preţurile la electricitate în teritoriul negativ în unele ţări europene

Foto: iStock

Producţia mare de electricitate a turbinelor eoliene şi cererea scăzută în perioada sărbătorilor de Crăciun a făcut ca preţurile la electricitate în Germania să coboare sub nivelul zero, iar pieţele angro de electricitate din Franţa, Danemarca şi Marea Britanie au înregistrat şi ele preţuri negative pentru câteva ore, transmite Bloomberg.

Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, în Germania preţurile pentru electricitatea cu livrare în ziua de 24 decembrie au coborât până la minus 3,37 euro pentru un Megawatt-oră pentru ca în ziua de 25 decembrie să revină în teritoriul pozitiv la 0,41 euro pentru un Megawatt-oră. În cazul contractului pentru miercuri, prima zi lucrătoare după Crăciun, cotaţiile erau la 60,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Tot în data de 24 decembrie, preţurile în Marea Britanie au scăzut până la minus 9,31 lire sterline (minus 11,84 dolari) pentru un Megawatt-oră iar în data de 25 decembrie preţurile au scăzut până la minus 11,93 euro pentru un Megawatt-oră în Franţa şi minus 8,54 euro pentru un Megawatt-oră în Danemarca.

Preţurile negative la electricitate apar din ce în ce mai frecvent pe măsură ce continentul conectează la reţea din ce în ce mai multe capacităţi regenerabile, care sunt dependente de evoluţiile meteorologice. De exemplu, în Germania producţia de energie eoliană este aşteptată să rămână la un nivel puternic pe întreg parcursul acestei săptămâni, urmând ca vineri să ajungă la un vârf de peste 50 de Gigawaţi, conform prognozelor Bloomberg. Recordul absolut în materie de producţie de energie eoliană în Germania a fost stabilit pe data de 21 decembrie, când au fost produşi 53 de Gigawaţi.

Situaţia preţurilor negative este şi o avanpremieră a ceea ce urmează să se întâmple pe pieţele europene, dacă valul preconizat de producţie de energie electrică regenerabilă nu va fi însoţit şi de o modificare pe partea cererii. Dezechilibrul dintre ofertă şi cerere ar putea să devină şi mai pronunţat până când flotele mai mari de automobile electrice, reţelele inteligente şi tehnologiile mai performante în domeniul bateriilor îşi vor face simţite efectele.

Cele mai recente știri

To Top