Energie

Venezuela şi SUA au realizat progrese în discuţii care ar putea oferi o reducere a sancţiunilor Caracasului

petrol titei
Foto: iStock

Venezuela şi SUA au realizat progrese în discuţii care ar putea oferi o reducere a sancţiunilor Caracasului, permiţând ca cel puţin încă o firmă petrolieră străină să primească ţiţei venezuelean pentru rambursarea unor datorii, dacă preşedintele Nicolas Maduro va relua negocierile cu opoziţia din Mexic, au spus cinci surse citate de Reuters.

Trimişii de la Caracas şi Washington au avut mai multe întâlniri la Doha, începând de anul trecut, într-un efort reînnoit de a rezolva o criză politică şi economică de lungă durată din Venezuela, inclusiv discuţii privind alegerile prezidenţiale.

Este aşteaptat să urmeze discuţii separate între trimişii lui Maduro şi opoziţia venezueleană în Mexic, în săptămânile următoare, potrivit unor surse.

Washingtonul a încercat să încurajeze negocierile dintre Maduro şi opoziţia politică cu privire la alegerile din Venezuela şi alte cereri.

Sancţiunile au fost impuse în urma realegerii lui Maduro din 2018, pe care multe naţiuni occidentale au considerat-o falsă.

Printre companiile care ar putea primi o scrisoare de confort a SUA pentru a lua petrolul venezuelean drept rambursare a datoriei de data aceasta se numără unul dintre partenerii de asociere în participaţie ai PDVSA, Maurel & Prom, au spus două dintre surse.

Un purtător de cuvânt al Maurel & Prom a confirmat că firma franceză ”a făcut o solicitare în acest sens autorităţilor americane”, dar a refuzat să detalieze.

Departamentul de Stat al SUA, ministerele de externe ale Venezuelei şi Qatar şi compania de stat PDVSA nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Reuters nu a putut verifica imediat dacă o nouă relaxare a sancţiunilor de către SUA ar putea urma în mod direct o revenire la negocierile cu Mexic.

Cele mai recente știri

To Top