Actualitate

A dat visul american pe… glasul pământului

Foto: Facebook/Nord - Grupul Medical Provita

Ovidiu Palea a plecat în străinătate acum mai bine de două decenii, peste Ocean, din dorința de a practica medicina la cel mai înalt nivel, dar și-a dat seama că sufletul lui este în România. Revenit, a încercat, în primă fază, să se integreze în sistemul de sănătate public, dar nu a rezonat cu ce a găsit acolo, așa că s-a reorientat și a ales să meargă pe cont propriu, cu un proiect privat.

Ovidiu Palea, fondatorul Nord – Grupul Medical Provita, face parte din primele generații de medici care au terminat facultatea în anii ’90 și au plecat să lucreze în afara țării. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, promoția 1995, recunoaște că nu a avut „chimie“ cu sistemul românesc de sănătate, așa că în 1999 a început să profeseze ca medic rezident la Saint Agnes Hospital din Baltimore, iar, ulterior, s-a mutat la Spitalul Universitar din Washington, specializându-se, în anii care au urmat, în anestezie și terapie intensivă. Dar „glasul pământului” a fost mai puternic decât „visul american” și, ușor-ușor, a început să își pregătească întoarcerea ACASĂ. 

A făcut primul pas înapoi, în România, în 2007, când a intrat într-un parteneriat într-o clinică de imagistică, iar în primii ani de activitate a făcut „naveta“, împreună cu soția și cei trei copii, între România și Statele Unite, specializându-se între timp și în terapia durerii. Însă, din 2011, s-a stabilit definitiv în țara natală. Un an mai târziu, a preluat și o policlinică multidisciplinară și a mizat pe “totul sau nimic”. 

Am venit din SUA cu jumătate de milion de dolari, gata de investiții. Banii îi făcusem acolo chiar și din tranzacții imobiliare, dar nu numai. Am cumpărat proprietăți și, când veneam din gardă, mă apucam să pun rigips, să montez parchet, să fac reparații la instalații prin casele cumpărate, să le îmbunătățesc și apoi să le vând. Am făcut bani frumoși din asta. Venit acasă, într-un an-doi, banii s-au dus, iar pentru continuarea planurilor mele a trebuit să și ipotecăm tot ce aveam ca să putem continua. Și, uite așa, soția era cea care aducea bani, singura noastră sursă de venit, iar eu eram „all in” într-un business care… producea cheltuieli!  Dar nu mi-a spus niciodată nu. Mereu m-a susținut și m-a echilibrat”!

În timp, cu răbdare și perseverență, totul s-a așezat, și Ovidiu Palea a reușit să obțină fonduri europene pentru construirea unui spital în care a investit 9 milioane de euro, din care 40% a trebuit să acopere din fonduri proprii, dar și din împrumuturi la bănci. 

„Când e galben la semafor, accelerezi sau frânezi, îți asumi alegerea”

Nu era însă foarte conștient de ceea ce presupune un business de amploare. Avea ceva cunoștințe, dar s-a bazat mai mult pe instinct decât pe noțiunile teoretice. „Până la urmă, diferența o face puterea de a-ți asuma riscuri. Dacă nu ai o genă în acest sens, oricâtă școală ai face, nu e suficient pentru a obține succesul în business. Când e galben la semafor, accelerezi sau frânezi, adică e ceva ce trebuie să simți și să îți asumi alegerea.”

Medicul mai povestește că, nefiind o persoană educată în spiritul antreprenorial, încă îi este greu să se lase constrâns de reguli economico-financiare. Este însă strict când vine vorba despre pacienți. Și, de cele mai multe ori, câștigă medicul, în fața antreprenorului. Povestește cum a reușit totuși să ajungă la un echilibru între cele două măști pe care le poartă: “În primul rând, sunt medic și întotdeauna voi fi de partea pacientului. Dar am reușit să îmi împart timpul. Am trei zile pe săptămână clinice și două zile administrative, așa că trei zile sunt medic, și țin cu medicii și cu pacienții, și două zile sunt antreprenor, și mă lupt cu partea administrativă, cu furnizorii, cu toată lumea, încercând să aduc echilibru între business și filantropie”. 

De două ori la un pas de faliment

Și chiar a avut lupte de dus, pentru că în acești peste 10 ani, de când a pornit business-ul, a trecut de două ori pe lângă faliment. Inițial, făcuse un parteneriat, dar când sita a cernut, a ieșit din afacerea mare, preluându-și partea lui de investigații imagistice. Doar că îi lipsea cash-flow-ul, pentru că toate resursele economisite în SUA fuseseră deja investite, iar toate proprietățile, ipotecate. Surprinzător, salvarea a venit de la bancă, unde se dusese resemnat să le ofere aparatura pentru a-și plăti creanța. Dar a fost întâmpinat cu încredere în planul lui.

Am fost foarte surprinș de atitudinea lor.  Mi-au spus că ei, banca adică, nu vor RMN-ul nostru. Banca vrea să fie parte a unei povești la sfârșitul căreia clientul să iasă din impasul în care se află. Le-am spus atunci că nu este doar o poveste, ci o realitate, și o să ieșim sigur cu bine, doar că am nevoie de un respiro, pentru că ne lipsește cash-flow-ul. Și ne-au înțeles, iar gura de aer a însemnat, atunci, salvarea noastră”.

A fost, de fapt, salvarea unei povești care se scrie nu doar pentru medic, ci și pentru mii de pacienți care îi calcă pragul, iar aceasta este împlinirea lui supremă: să poată face bine în țara natală. 

Cel mai complex spital integrat din România

Și tot cu băncile a colaborat pentru a demara și cel mai nou proiect al grupului, un proiect la care visa cu ochii deschiși de la întoarcerea în țară. Încă se lucrează intens, dar anul acesta se va deschide cel mai complex spital integrat din România, pe o suprafață totală de aproximativ 25.000 de metri pătrați, unde echipele medicale vor comunica ȋntre ele și vor colabora pentru binele pacientului. Dezvoltarea se va realiza în trei etape: lansarea spitalului multidisciplinar, apoi vor urma un Centru de Radioterapie și o Unitate de Primiri Urgențe. După finalizare, medicul-antreprenor estimează că vor putea trata de trei ori mai mulți români decât în prezent. A investit în acest vis, devenit realitate, peste 20 de milioane de euro și mărturisește că aceasta este cea mai mare realizare profesională a lui. Dar o etapă importantă a fost și Centrul de Diagnostic și Tratament Provita, care a devenit primul Centru de Instruire în Terapia Durerii din Europa Centrală și de Est, aprobat de The European Society of Regional Anaesthesia and Pain Therapy.

De altfel, Ovidiu Palea este și singurul medic specializat în Terapia Durerii din România. Un statut care nu îi este însă neapărat pe plac. Mai vin pacienți la mine și îmi spun că sunt cel mai bun medic pe Terapia Durerii. Normal că sunt cel mai bun, dacă sunt singurul, nu? Dar asta nu este o mândrie, ba o văd chiar ca pe un insucces al meu, pentru că nu am reușit în 10 ani să mai stimulez și alți colegi să se supraspecializeze în acest domeniu. Am tot încercat să îmi conving colegii anesteziști, dar momentul nu a fost cel mai potrivit, pentru că este cerere foarte mare în piață pentru ei, cu oferte extrem de bune din punct de vedere financiar, și atunci este foarte mică motivația pentru ei de a mai face o specializare suplimentară în Terapia Durerii, mai ales că sunt doi ani de învățat pe brânci. Dar am văzut că lucrurile se schimbă ușor-ușor, iar eu m-am orientat și către alți specialiști, nu doar pe cei din zona ATI”.

Astfel că a reușit, anul trecut, cu răbdare și cu putere de convingere, să deschidă un al doilea centru-pilot de Terapia Durerii la Suceava, iar, după acest model, antreprenorul are în plan să deschidă încă două centre, în viitorul apropiat. A ȋncheiat anul 2022 cu afaceri de aproximativ 16 milioane de euro, având opt locații deschise și o investiție de 10 milioane de euro doar în echipamente, pentru că, mai spune el, degeaba ești un medic bun dacă nu ai la dispoziție și aparatură care să te ajute. „Ca și abordare, încă mă ghidez după experiența acumulată în Statele Unite ale Americii, pentru că mi-am propus să fiu un vârf de lance atât din punct de vedere medical, cât și tehnologic.” Și mai este și un model de eficiență în business, ceea ce explică succesul lui Ovidiu Palea. Merge la sigur pe rețeta clasică aplicată și de marele bancher american David Rockefeller: pregătire, disciplină și multă muncă, fără să fie speriat, în vreun fel, de aceste trei condiții ale succesului.

Cele mai recente știri

To Top