Energie
A treia licitație pentru achiziția comună de cantități de gaze naturale în UE – Calendarul noii licitații
Se așteaptă ca Uniunea Europeană să deschidă luna viitoare cea de-a treia rundă a unei piețe comune de gaze, în încercarea de a-și asigura aprovizionarea pentru iarnă și prețuri mai favorabile, pe măsură ce se îndepărtează de gazul rusesc. Uniunea Europeana își valorifică puterea economică colectivă prin recent creata platformă AggregateEU Energy, ca parte a răspunsului său la decizia Moscovei de a reduce exporturile către Europa. Cumpărătorii europeni de gaze își pot depune cererile de cumpărare din 21 septembrie pentru livrări din noiembrie 2023 până în martie 2025, scrie publicația electronică gfecească energypress.gr. Sistemul european agregă cererea din partea companiilor, apoi caută oferte de la furnizorii globali de gaze și potrivește cumpărătorii cu vânzătorii.
UE nu este implicată în negocierile comerciale care urmează între companii pentru a semna contracte, în timp ce sistemul pieței comune nu cumpără gaz rusesc. Primele runde au fost reușite. Bruxelles-ul a adoptat acest „instrument energetic” pentru a ajuta la umplerea peșterilor de stocare înainte de iarnă și pentru a combina influența pe piață a țărilor UE, mai degrabă decât să concureze între ele pe piețele globale, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor gazelor naturale.
În ciuda scepticismului inițial din partea jucătorilor de pe piață cu privire la faptul dacă companiile vor folosi în cele din urmă platforma AggregateEU, datele de până acum din primele două licitații arată că UE își va depăși cu ușurință obiectivul de a cumpăra în mod colectiv aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de combustibil. Într-o a doua licitație a UE din iulie, companiile au depus cereri de cumpărare în comun a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în timp ce în prima licitație din mai au fost depuse cereri pentru încă 11,6 miliarde de metri cubi. Aceste volume reprezintă o mică parte din cererea totală a UE estimată la aproximativ 360 de miliarde de metri cubi, dar pot ajuta la o mai bună pregătire a Europei înainte de iarnă, când cererea crescută de încălzire va duce la creșterea consumului.
Nivelurile capacității de stocare a gazelor naturale ale UE au crescut deja la niveluri istorice ridicate. Cifrele Gas Infrastructure Europe arată că stocarea este acum în jur de 92%, atingând pragul de 90% cu două luni și jumătate înainte de calendarul obligatoriu din noiembrie. Evoluția este salutată de jucătorii de pe piață drept „o altă victorie pentru Kremlin”, care anul trecut a decis să reducă fluxurile de gaze prin conducte către Europa, ca represalii pentru sancțiunile occidentale, și obligă Moscova să caute noi „clienți”, încercând să acopere gaura neagră din finanțele sale. Se observă, totuși, că mai puține gaze rusești lasă UE, de asemenea, expusă la fluctuații mai mari de preț pe piața globală a GNL. Prețurile în acest sens sunt influențate de teama unor greve în Australia. Chiar și cu rezerve abundente, regiunea are nevoie de un flux constant de GNL de pe piețele globale. Orice oprire prelungită a instalațiilor australiene, care aprovizionează Asia, ar putea provoca o – periculoasă pentru Europa – deplasare a GNL din SUA sau Qatar de pe piețele europene. Negocierile din această săptămână între angajatori și muncitori par să prevină deocamdată o grevă la cea mai mare fabrică de export de GNL din Australia. Acest optimism s-a reflectat imediat în piață, prețurile scăzând cu până la 21%, înregistrând cea mai mare scădere din martie 2022. Sindicatele care reprezintă lucrătorii de la operațiunile North West Shelf LNG ale Woodside Energy Group Ltd iau în considerare acum o „ofertă puternică” din partea companiei după negocierile care au durat până miercuri seara. Detaliile acordului vor fi făcute publice după o întâlnire cu membrii, a declarat Offshore Alliance – un grup care reprezintă două sindicate majore”, mai scrie sursa citată.