Actualitate

Accesul cărnii româneşti pe piaţa din Israel, în analiza la Ministerul Agriculturii

Posted on

Accesul cărnii şi a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din Israel şi soluţii pentru sectorul agricol în contextul schimbărilor climatice au fost printre subiectele discutate miercuri de ministrul agriculturii, Florin Barbu, cu ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar.

Potrivit unui comunicat al MADR, discuţiile s-au axat pe intensificarea colaborării dintre România şi Israel pe domenii de interes comun cu beneficii reale pentru fermieri. Schimbările climatice afectează direct sectorul agricol, iar soluţiile se referă la utilizarea responsabilă a apei pentru irigaţii şi a unor soiuri care să nu fie afectate de condiţiile actuale.

De asemenea, dialogul celor doi oficiali s-a concentrat şi pe simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru accesul pe piaţa din Israel a cărnii şi a produselor agroalimentare provenite din fermele româneşti, ambasadorul israelian menţionând că a făcut demersuri pentru a obţine sprijin în vederea finalizării cât mai rapide a tuturor formalităţilor necesare.

În ceea ce priveşte cultivarea legumelor în spaţii protejate au fost analizate subiecte legate de utilizarea noilor tehnologii, sisteme moderne de utilizare a apei pentru irigaţii în legumicultură şi pomicultură, precum şi promovarea produselor agroalimentare.

Pregătirea vizitei în România a ministrului israelian al agriculturii din luna octombrie a fost un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii, ocazie cu care vor fi abordate subiecte ce vizează schimburile comerciale dintre cele două state.

La finalul întâlnirii, Reuven Azar i-a adresat ministrului Florin Barbu invitaţia de a participa în perioada 17-19 octombrie, la târgul Agriteq, eveniment organizat în Israel.

Tot miercuri, ministrul român al agriculturii a discutat cu ambasadorul Spaniei în România, Jose Antonio Hernandez Perez- Solorzano, iar subiectele au vizat situaţia pieţei şi comerţul cu produse agricole, în contextul sprijinirii fermierilor europeni afectaţi de conflictul din Ucraina. Totodată, au mai fost atinse subiecte ce privesc viitorul zonelor rurale şi al PAC, noile tehnici genomice pentru a consolida sectorul de agricultură, ţinând cont de schimbările climatice cu care ambele state se confruntă tot mai des în ultima perioadă şi cu depopularea satelor. Referitor la această problemă de actualitate şi pentru ţara noastră, ministrul Florin Barbu a declarat că este necesară o abordare la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să fie creată o strategie unitară.

De asemenea, ministrul român a abordat şi problematica ridicată de România, la care s-au raliat şi alte state membre UE privind aplicarea unei derogări pentru GAEC 7 şi GAEC 8 în anul 2024. Demnitarul român a solicitat sprijinul Spaniei în modificarea legislaţiei europene, în aşa fel încât procentul de teren lăsat pârloagă să fie calculat la nivel naţional, nu la nivel de exploataţie.

Ambasadorul Spaniei a transmis sprijinul Preşedinţiei spaniole şi a menţionat că România este un partener strategic al Spaniei, cele două popoare având foarte multe în comun, iar autorităţile celor două state se află în dialog permanent.A

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version