Energie

Acord-cadru de 240 milioane de euro pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă

Posted on

SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Canadian Nuclear Partners SA (CNPSA) au semnat un Acord-cadru pe termen lung, în valoare de aproximativ 240 de milioane de euro, pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) în vederea pregătirii şi implementării proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.

„Acest acord-cadru, semnat astăzi, are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) şi reprezintă un pas esenţial în finalizarea retehnologizării Unităţii 1 de la CNE Cernavodă în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite. În cadrul acordului, CNPSA, o filială a Laurentis Energy Partners (Laurentis), va sprijini SNN prin furnizarea de: servicii de management de proiect; asistenţă tehnică; servicii de consultanţă; formare profesională specifică retehnologizării centralei CANDU şi organizarea şi coordonarea punerii în funcţiune a Unităţii 1, până la revenirea acesteia la exploatarea comercială”, informează Nuclearelectrica într-un comunicat.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN şi Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizării.

Miniştrii Ontario, Todd Smith şi Stephen Lecce, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, împreună cu reprezentanţi ai CNPSA, SNN, Laurenţis şi Ontario Power Generation, au fost prezenţi la ceremonia de semnare din 11 iunie de la Bucureşti.

„Lumea priveşte cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalaţiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp şi în limitele bugetului. Suntem pregătiţi să ne sprijinim aliaţii, valorificând toată această experienţă şi expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă şi curată pentru generaţiile viitoare şi să asigure în continuare securitatea energetică”, a declarat ministrul Ontario, Todd Smith.

La rândul său, ministrul Energiei şi Electrificării din Ontario, Stephen Lecce, a trasmis că ţările din întreaga lume caută parteneri energetici democratici şi stabili care să ofere energie curată, fiabilă şi la preţuri accesibile, iar „Ontario răspunde încă o dată acestui apel”.

„Suntem mândri să ne asociem cu România pentru a livra această retehnologizare majoră care va sprijini securitatea energetică în Europa, creând în acelaşi timp noi oportunităţi economice pentru lucrătorii din ambele ţări”, a spus Lecce.

Prezent la eveniment, Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, a menţionat că România şi Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară şi continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea şi dezvoltarea economică.

„Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu CNPSA pentru a avansa retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare Cernavodă. Managementul de proiect extrem de profesionist şi robust, cu experienţă combinată canadiană şi română, va permite României să beneficieze de energie curată, sigură şi fiabilă pentru încă 30 de ani după 2029”, a declarat Cosmin Ghiţă.

De asemenea, Jason Van Wart, CEO al CNPSA, a subliniat că este încântat că CNPSA poate valorifică experienţa de zeci de ani cu tehnologia CANDU de producţie canadiană pentru a contribui la realizarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 la timp şi în conformitate cu bugetul şi pentru a demonstra modul în care experţii canadieni în domeniul nuclear pot sprijini proiectele de energie curată din alte părţi ale lumii. „Suntem mândri să colaborăm cu SNN pentru a furniza serviciile PMO de vârf necesare pentru a realiza cu succes acest proiect de mare anvergură, care va asigura o sursă de energie electrică curată, fiabilă şi accesibilă pe termen lung pentru populaţia şi industriile din România”, a punctat Jason Van Wart, CEO al CNPSA.

Compania naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

Canadian Nuclear Partners S.A.(CNPSA) este o filială a Laurentis Energy Partners, care la rândul ei este o filială a Ontario Power Generation, cu birouri în Bucureşti şi Cernavodă.

Specializată în servicii de organizare a managementului de proiect (Project Management Organization – PMO) pentru retehnologizare nucleară, expertiza CNPSA garantează că proiectele nucleare complexe sunt finalizate la timp, în limitele bugetului, în condiţii de siguranţă şi de înaltă calitate.

CNPSA oferă o suită completă de servicii de gestionare şi livrare a proiectelor, inclusiv planificarea proiectului, inginerie, acordarea de licenţe, pregătirea pentru exploatare şi sprijin acordat operatorului.

Cele mai citite știri

Exit mobile version