Actualitate

Adrian Tănase, BVB: Listarea Hidroelectrica este un punct de referință pentru piața de capital din România

Bursa de Valori București (BVB) este în atenția a zeci de mii de români în prezent pentru listarea Hidroelectrica, „perla” energiei românești. Dar BVB, cea mai importantă instituție a pieței de capital din România, are o activitate intensă în a se dezvolta și a deveni o piață importantă la nivel regional și o alternativă reală pentru finanțarea companiilor. Income Magazine a stat de vorbă cu Adrian Tănase, directorul general al BVB, despre impactul listării Hidroelectrica și despre activitatea bursei din București. 

Income: Listarea Hidroelectrica este în plină desfășurare și a stârnit interesul tuturor investitorilor. Câți investitori noi credeți că vor ajunge la cota bursei cu acțiuni Hidroelectrica?

Adrian Tănase: Listarea va consolida poziția Hidroelectrica și va spori transparența și va aduce, de asemenea, o contribuție serioasă la creșterea lichidității Bursei de Valori București, cu implicații pozitive asupra economiei naționale. De asemenea, listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre companiile strategice ale României, precum și pentru cei 500.000 de clienți ai Hidroelectrica. Încă din primele ore ale zilei de vineri am observat, cel puțin la sediul BVB, un interes ridicat din partea românilor, care au început să sune, să ne scrie email-uri pentru a afla mai multe informații despre cum pot să cumpere acțiuni la Hidroelectrica.

Aceeași activitate intensă am aflat că a început și la brokeri, doar în primele patru zile ale IPO tranșa investitorilor de retail fiind suprasubscrisă cu peste 80%, iar ordinele de subscriere plasate valorând aproape 2,4 miliarde lei, ceea ce este o sumă impresionantă luând în calcul că vorbim doar despre investitori de retail. Oferta Hidroelectrica contribuie considerabil la intrarea de noi investitori în piață. Cred că este fezabil ca până la finalul anului să ajungem la circa 200.000 de investitori pe piața de capital, datorită Hidroelectrica, dar și continuării programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis și a celorlalte listări preconizate.

Totodată, listarea Hidroelectrica este un punct de referință esențial pentru piața de capital din România. Reputația companiei și dimensiunea foarte mare anticipată a tranzacției va dovedi că Bursa de Valori București a atins un nivel ridicat de maturitate și atractivitate, plasând-o în aceeași ligă cu cele mai bine acoperite piețe din regiunea noastră și anume Polonia, Cehia și Ungaria. Succesul tranzacției va marca ferm România pe harta investitorilor străini activi în regiunea noastră.

Income: Cât de mult poate ajuta listarea Hidroelectrica la dezvoltarea BVB, spre exemplu urcarea în categoria piețelor emergente avansate de la piață emergentă secundară cum este în prezent în clasificarea FTSE Russell?

Adrian Tănase: Cred că IPO-ul Hidroelectrica va fi un catalizator pentru reluarea trendului listărilor, pentru că va fi cel mai puternic argument că piața locală este capabilă să disloce sume importante de bani atunci când sunt oportunități de investiții. Sunt convins că IPO-ul Hidroelectrica va contribui considerabil la intrarea de noi investitori în piață, astfel că numărul de investitori va fi și mai mare.

De asemenea, Hidroelectrica va avea un rol important și în ceea ce privește creșterea vizibilității României pe radarele investitorilor internaționali, prin includerea acesteia în indicii FTSE Russell. România este deja prezentă în acești indici cu 13 companii și sunt convins că Hidroelectrica va fi inclusă și ea, consolidând astfel poziția pieței locale.

În ceea ce privește decizia MSCI cu privire la promovarea României în rândul piețelor emergente depinde și de listarea Hidroelectrica, dar și de îndeplinirea criteriilor calitative și cantitative ale furnizorului de indici. Suntem în contact cu MSCI pentru a-i ține cât mai la zi cu evoluția pieței din România, pentru că o astfel de promovare ar fi o recunoaștere suplimentară a tuturor eforturilor stakeholderilor pieței.

Income: Piața de obligațiuni s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. Cum estimați că se va dezvolta în continuare? Cât de atractive sunt obligațiunile pentru investitori?

Adrian Tănase: Uitându-ne la cele peste 160 de runde de finanțare listate în ultimii cinci ani la BVB, vedem cătrei sferturi din acest număr este reprezentat de obligațiuni corporate, dar și titluri de stat și obligațiuni municipale. Ca valoare, vorbim de 7,7 miliarde euro bani atrași prin emisiuni de obligațiuni, atât de la investitori instituționali, cât și investitori persoane fizice. Aceasta este o dovadă a faptului că diversificarea ofertei de instrumente este bine primită de către investitorii de toate tipurile.

Este interesantă activitatea investitorilor la tranzacționare, pentru că vedem în ultimii ani o așezare a lichidității în piața de acțiuni și în cea de obligațiuni, volumele din cele două piețe fiind apropiate, ceea ce denotă și o maturizare a investitorilor, concomitent cu creșterea numărului acestora.

În ultimii ani, odată cu noile companii venite pe piață, s-a diversificat și gama de oportunități pentru investiții, ceea ce a atras un număr și mai mare de investitori, fiind o dovadă că aceasta este direcția pe care va trebui să mergem în continuare.

Un alt aspect important pentru piața obligațiunilor îl reprezintă obligațiunile municipale și, în perioada următoare, vom începe demersurile pentru a face acest segment de piață mai vizibil, în primul rând, către autoritățile locale, dar și către investitori. Primăria București a dezghețat această piață prin emisiunile de obligațiuni din ultimii doi ani, dovedind că există apetit și pentru aceste instrumente financiare din partea investitorilor instituționali, dar dorim să vedem emisiuni de obligațiuni municipale la care să poată participa și investitorii individuali.

Income: Numărul de investitori individuali de la BVB se ridica la circa 140.000 și se dorește triplarea acestui număr. Cum puteți atrage noi investitori individuali la bursă?

Adrian Tănase: Ne dorim ca numărul de investitori să continue să crească și bursa să fie tot mai prezentă în universul cotidian al românilor. Am observat un interes în creștere al oamenilor pentru investiții, numărul de investitori urcând de peste 2,6 ori în ultimii trei ani, de la aproape 54.000 în decembrie 2019 la aproape 142.000 în martie 2023.

Ne bucurăm să vedem că din ce în ce mai mulți români sunt mai atenți la cum își gestionează banii și se gândesc și la viitor. Un prim semn al acestei maturizări a investitorilor a fost chiar în anul 2020, când volatilitatea foarte ridicată din piețe nu i-a îndepărtat pe investitori de piață, ci au intrat noi investitori în piață.

Desigur că un aport important la această dinamică îl au și rundele trimestriale de emisiuni de titluri de stat Fidelis derulate de Ministerul Finanțelor prin piața de capital, aceste titluri de stat fiind un bun prilej pentru mulți români să se familiarizeze cu bursa.

Aproape 35.000 de investitori au in portofolii doar titluri de stat. O contribuție importantă la această dinamică o au titlurile de stat Fidelis, care sunt indicate pentru persoanele care doresc să facă primul pas pe piața de capital. Cei aproape 142.000 de investitori din piața de capital din România au portofolii care însumează aproape 223 miliarde lei.

Bursa a devenit mult mai accesibilă pentru români inclusiv prin schimbarea sistemului de impozitare, care este efectivă de la 1 ianuarie 2023, care presupune reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, precum și impozitarea diferențiată a profiturilor realizate, și anume cu 1% pentru deținerile de peste un an și 3% pe cele mai mici de un an. Acum, prin simplificarea impozitării, sunt create premisele creșterii acestei capacități de finanțare a economiei.

Totodată, sunt convins că IPO-ul Hidroelectrica va contribui considerabil la intrarea de noi investitori în piață, însă, având în vedere că oferta se va încheia abia în iulie, numărul de investitori nou intrați în piață îl vom vedea abia în octombrie, când Fondul de Compensare a Investitorilor va publica statisticile pentru trimestrul III.

Income: BVB a rămas pe profit și în prima parte a anului (chiar dacă în scădere față de anul trecut). Ce urmează pentru BVB, care sunt pașii pe care îi are în plan în următoarea perioadă? 

Adrian Tănase: Comparăm două perioade diferite în ceea ce privește evenimentele care influențează activitatea de tranzacționare, nivelul din T1 2022 fiind influențat de volatilitate crescută și volume tranzacționate semnificative, pe fondul unui eveniment excepțional, respectiv izbucnirea conflictului din Ucraina. Per ansamblul întregului an 2022, BVB a înregistrat o serie de recorduri în materie de lichiditate, astfel că era de așteptat ca în acest an, cel puțin până la IPO Hidroelectrica, să vedem o activitate ceva mai redusă a investitorilor la tranzacționare. Inclusiv din discuțiile cu brokerii, vedem că o bună parte dintre clienți au trecut pe poziții de așteptare și își păstrează banii pentru a subscrie în IPO Hidroelectrica.

Scăderea încasărilor de pe partea de tranzacționare a fost atenuată de creșterea veniturilor din vânzare date, a veniturilor din taxe eminenți, dar și a veniturilor din alte segmente de activitate.

Strategia noastră rămâne în continuare dublarea lichidității, iar aceasta o putem realiza prin atragerea de noi emitenți pe piață, creșterea bazei de investitori de retail și o îmbunătățire a educației financiare a investitorilor, inclusiv prin acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză.

Un element foarte important în strategia noastră este operaționalizarea Contrapărții Centrale și relansarea pieței derivatelor, care va oferi investitorilor noi oportunități și instrumente de a-și gestiona portofoliile după cum consideră ei mai bine, inclusiv în perioade de scădere de pieței. Obiectivul nostru este ca până la finalul anului acesta, să obținem autorizarea Contrapărții Centrale. Acest proiect este inițiat din 2019, împreună cu operatorul de piață de energie OPCOM, având ca scop să avem o piață la termen mult mai lichidă, cu mult mai mulți participanți și în care să existe reguli mult mai eficiente de garantare. Primele produse derivate ce se vor putea tranzacţiona vor fi single stock futures și index futures. Avem în plan să lansăm și noi produse futures pe prețul energiei și să ajutăm, astfel, participanți la piața de energie să-și implementeze strategiile, mai cele de hedging.

Cererea oficială de autorizare a Contrapărții Centrale a fost depusă la ASF, în ianuarie, și urmăm pașii care sunt impuși de reglementări și, în final, această aplicație va fi evaluată la nivelul colegiului ESMA.

Un alt pilon pe care mizăm este continuarea proiectelor lansate în urmă cu câțiva ani și care au rezultate, cum ar fi Made in Romania, BVB Research Hub, dar și alte programe la care suntem parteneri cu alți stakeholderi ai pieței de capital, precum Institutul de Studii Financiare, ASF, ARIR sau Envisia.

Totodată, BVB a fost un vector important în consfătuirile premergătoare pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Pieței de capital, adoptată de Guvern, și vom fi un partener de încredere și pe mai departe pentru implementarea liniilor directoare din Strategie.

Income: Cum estimați că va evolua economia în 2023 și 2024? Dar piața de capital?

Adrian Tănase: În ultima perioadă, vedem o încetinire, chiar unele discuții cu privire la stoparea creșterii dobânzilor de către băncile centrale, precum și o temperare a inflației, ceea ce poate aprinde unele speranțe că economia va reintra încet, încet pe un făgaș normal, dar asta necesită timp și vom vedea o reașezare a polilor de putere în economia mondială.

Ultimii 15 ani ne-au demonstrat ca trebuie sa fim pregătiți întotdeauna pentru lucruri neașteptate, de la criză financiară și recesiune în 2008 – 2009, până la mai recenta pandemie și un conflict militar la granițele României, care au dus la fracturi ale lanțurilor globale de aprovizionare, precum și inflație galopantă. Privind poza la nivel mai mare, vedem de câțiva ani o nouă tendință, a deglobalizării, a regionalizării.

În fața acestor evenimente, ciclurile economice și perspectivele de creștere economică pe termen lung din țări se pot decupla. Și dacă persistă, poate avea implicații pentru strategiile de alocare a activelor, deoarece investitorii vor fi foarte atenți să înțeleagă și să poată răspunde rapid la schimbările pieței.

Aceasta poate fi o oportunitate excepțională pentru companiile Made in Romania, pentru a se poziționa mai bine în piață și chiar în regiune, iar pentru aceasta este nevoie de determinarea celor care conduc aceste companii și de parteneri care să creadă în ele și să le sprijine, cu know-how și financiar.

Cred că suntem într-un context cu oportunități pentru companiile românești si a platformelor care ajută la finanțarea acestora, atât sectorul bancar, cât și piața de capital. Bursa de Valori București își îndeplinește cu succes rolul de a asigura companiilor și statului acces la finanțare, dovadă fiind cele peste 160 de listări din ultimii cinci ani și a căror valoare se apropie de 8 miliarde de euro.

Cele mai recente știri

To Top