Analize

Afacerile firmelor de securitate cibernetică înfloresc într-o lume periculoasă

Posted on

În lumea actuală, din ce în ce mai centrată pe date, cerințele de securitate digitală nu fac decât să crească. Se estimează că în fiecare zi, la nivel global, se creează 330 de trilioane de gigabiti (GB) de date noi, aproape dublu față de nivelul de acum doi ani. Creșterea accelerată a volumului de date vine în paralel cu proliferarea noilor modele de lucru la distanță și hibride. Această combinație face companiile mai vulnerabile la amenințările de securitate cibernetică, iar odată cu ultimele progrese ale inteligenței artificiale, nevoia de securitate cibernetică de ultimă generație este mai importantă ca niciodată. Numai în acest an s-au înregistrat 767 de breșe de date cunoscute, care au dus la scurgerea a aproape 700 de milioane de fișiere.

Costul mediu global al unei scurgeri de date în 2023 a fost de 4,45 milioane de dolari, o creștere de 15% în 3 ani, potrivit unui raport IBM. Astfel, 51% dintre organizații intenționează să crească investițiile în securitate ca urmare a unei breșe, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.

Respondenții la sondajul „Cybersecurity Outlook Survey” al Forumului Economic Mondial consideră în prezent că natura amenințărilor cibernetice s-a schimbat și că atacatorii cibernetici sunt mai predispuși să se concentreze pe întreruperea activității și pe afectarea reputației. De asemenea, instabilitatea geopolitică globală a contribuit la reducerea decalajului de percepție dintre opiniile liderilor din mediul de afaceri și cele ale liderilor din domeniul cibernetic cu privire la importanța gestionării riscurilor cibernetice. Astfel, 91% dintre toți respondenții consideră că un eveniment cibernetic catastrofal și de mare amploare este cel puțin probabil în următorii doi ani. De asemenea, doar 2% dintre respondenții din mediul de afaceri au declarat că nu vor investi în securitatea cibernetică. Acești factori duc la o creștere masivă a pieței de securitate cibernetică.

În România, piața de securitate cibernetică ar urma să ajungă la 166,50 milioane de dolari în 2023, potrivit analiștilor de la Statista. Se așteaptă ca veniturile totale să înregistreze o rată de creștere anuală (CAGR 2023-2028) de 12,88%, ceea ce va duce la un volum de piață de 305,20 milioane de dolari SUA până în 2028. La nivel global, se preconizează că piața de securitate cibernetică va ajunge la 166 miliarde de dolari în acest an. Se așteaptă ca veniturile să înregistreze o rată anuală de creștere de 10,48% până în 2028, rezultând un volum de piață de aproape 274 miliarde de dolari.

Pe măsură ce ne apropiem de luna Securității Cibernetice, în octombrie, un indice format din primele 10 firme de securitate cibernetică din lume în funcție de capitalizarea de piață bursieră a înregistrat un randament de 26% de la începutul anului, aproape dublu față de indicele S&P 500, care a înregistrat un randament de 13%. De asemenea, opt dintre cele 10 companii cuprinse în acest indice au înregistrat creșteri la burse în acest an. Acțiunile liderului pieței, Palo Alto, o companie cu o capitalizare de piață de peste 70 de miliarde de dolari, au urcat cu peste 64% de la începutul anului, în timp ce acțiunile celor mai mari competitori ai sai au înregistrat și ele creșteri de doua cifre – Fortinet cu 21%, CrowdStrike cu 57%, în timp ce cotațiile ZScaler au urcat cu 35% iar ale Cloudflare cu 31%. Dar în ultimii 10 ani am asistat la creșteri extreme ale acțiunilor Palo Alto și Fortinet, care se ridică la aproape 1.500% și, respectiv, peste 1.400%.

Interesul mare pentru companiile de securitate cibernetică a fost cel mai bine ilustrat săptămâna aceasta, când gigantul Cisco Systems a fost de acord cu achiziția companiei de securitate cibernetică Splunk pentru 28 de miliarde de dolari, în efortul de a face companiile mai sigure și mai reziliente, dar și de a impulsiona următoarea generație de soluții de securitate bazate pe inteligență artificială.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite știri

Exit mobile version