Actualitate

AI sau nu AI?

Posted on

Foto: iStock

Pentru oamenii care încearcă să rămână relevanți, să țină pasul cu prezentul și să fie mai bine pregătiți pentru ziua de mâine, inteligența artificială (AI) rămâne unul dintre cele mai fierbinți subiecte de tehnologie și de business din ultimii ani.

În spațiul public am întâlnit o mulțime de momente “WOW” legate de acest subiect, dar și semne de întrebare și incertitudini, toate exprimând o normalitate. Nu știm încă suficient despre AI, cei mai mulți dintre noi nici nu o înțelegem cu adevărat și cu siguranță nu știm cum să reacționăm la ea. Cât de etică este utilizarea ei? Cum și până unde? Ce implicații economice există? Dar implicațiile sociale? Cum ar trebui reglementată? Va fi mai bine sau mai rău cu AI? AI este ca un organism viu, în continuă transformare și dezvoltare. Asta cam sperie, nu? “Organism viu” și “AI” în aceeași fraza? Pai nu asa ne-a fost vorba! Cu siguranță fenomenul AI produce multa curiozitate și emoție pozitivă dar, într-o anumita măsură, produce și frică, anxietate și multe și multe dezbateri, care sunt absolut utile.

În această scenă, diverși oameni, mai mult sau mai puțin cunoscători ai fundamentelor AI, dar mai mult decât bucuroși să-și mărească audiența online, au comunicat constant pe această temă, prevăzând tot felul de scenarii, de la „oamenii vor fi înlocuiți de AI” la „asta este ceea ce umanitatea a așteptat”. Este greu de intrat în dezbateri cu majoritatea dintre ei deoarece sunt prea convinși de opiniile lor, în timp ce astfel de abordări sunt de fapt obstacole pentru o înțelegere clară și o abordare rațională a fenomenului. Mulți nu au nevoie să dezbată, pentru că ei ȘTIU.

În acest context conceptual plin de incertitudini, pentru a pune punctul pe i, apare la sfârșitul anului trecut în spațiul public AI în persoana: ChatGPT . Și dintr-o dată totul devine clar și evident… 

În doar 3-4 luni, am văzut cei mai mari giganți tehnologici precum #Google, #Amazon sau #Microsoft concurând deja în acest sens, fie achiziționând astfel de soluții din piață, fie dezvoltându-le intern și integrându-le în produsele lor. Lumea a făcut tranziția de la teoria AI la practică, de la dezbateri în podcasturi, la utilizarea AI în viața reală. Dintr-o dată AI s-a mutat de la „departe, candva” la „chiar aici, chiar acum”. Cu toții putem „gusta” și „simți” AI, prin simpla descărcare si utilizare a #ChatGPT de exemplu. Alte soluții bazate pe AI precum Zoho sau levityAI sunt deja integrate și utilizate în sectorul de servicii pentru clienți și în alte platforme globale, cum ar fi Wechat sau Bing, fără informarea expresă a clienților. 

Desigur, majoritatea acestor soluții sunt încă în faza de testare și multe dintre ele nu au fost pe deplin adaptate la interacțiunea cu mintea umană, oferind în continuare și rezultate amuzante, nepotrivite sau chiar ofensatoare căteodată. Dar acesta este doar un proces de învățare exponențial accelerată, întrucât întreaga lume testeaza acum aceste tehnologii pentru îmbunătățirea lor rapidă. 

AI este în viața noastră deja, fără să ne fi dat seama neapărat. Trecem la nivelul urmator. Civilizatia face un salt uriaș, istoria se scrie acum. Noi toți scriem istorie.

Și toate acestea GRATUIT! Cum să nu iubești asta? Dar oare este AI într-adevăr gratuit? Știți vorba: „Dacă nu plătești pentru un produs, atunci chiar tu ești produsul”.

Cele mai citite știri

Exit mobile version