Actualitate

Alexandru Rafila: Lucrăm la un circuit al pacientului oncologic, să fie rezolvat cât mai aproape de casă, sau măcar regional

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a prezentat, în cadrul conferinței România Inteligentă “Câștigă lupta cu cancerul – noile arme” organizată de Antena 3 CNN și Jurnalul, câteva dintre măsurile luate de autoritățile centrale pentru îmbunătățirea serviciilor de care beneficiază pacienții oncologici.

Cred că e mai mult de un an de când a fost adoptată legea, ea a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul trecut. În primul rând mulțumesc echipei de profesioniști din toate domeniile oncologiei sau conexe, care lucrează extrem de mult, împreună cu cei de la minister, de la INSP, cu CNAS, să poată să operaționalizeze acest plan. Un plan e un document programatic, e ce ne dorim. În spate ai nevoie de resurse, de trei tipuri: o structură fizică și investiții noi în cea existentă, de profesioniști, și dispersia specialiștilor care lucrează în oncologie e neuniformă, iar al treilea element e reprezentat de costuri operaționale. Astea sunt cele trei elemente, ce avem în spate – o infrastructură care nu a avut parte de nicio coordonare și o situație care nu a fundamentat foarte bine politicile de sănătate. Cele 3-4 programe de screening care încep nu trebuie să intre în același con de performanță slabă ca până acum. Cancerul e și o problemă de sănătate publică. Cred că s-au făcut foarte multe lucruri – situația e în schimbare, foarte multe resurse sunt disponibile, nivelul de decontare lucrăm să fie acoperitor. Lucrăm și construim, nu prin eliberarea de acte normative fără background, ci la stabilirea criteriilor de calitate pentru acreditarea diverselor categorii de spitale care deservesc pacienți oncologici, creăm rețele ierarhizate din punct de vedere al competenței și asta ne permite să creăm un circuit al pacientului, să fie rezolvat cât mai aproape de casă, sau măcar regional. Acest lucru presupune și reorganizarea sistemului de sănătate din România„, a declarat ministrul Sănătății în cadrul Conferinței România Inteligentă “Câștigă lupta cu cancerul – noile arme”.

Cele mai recente știri

To Top